Grevă generală în Belarus. Zeci de mii de muncitori ies la proteste. Prezentatorii televiziunii de stat au lăsat studiourile goale

  • 17 August 2020 15:09
Grevă generală în Belarus. Zeci de mii de muncitori ies la proteste. Prezentatorii televiziunii de stat au lăsat studiourile goale

În Belarus s-a declanșat greva generală în cursul zilei de luni. La grevă s-au alăturat întreprinderi din toată țara. Aflat într-o vizită la o fabrică de tractoare, Aleksandr Lukașenko a fost huiduit de muncitori care i-au strigat „Pleacă!”. La una dintre televiziunile de stat, prezentatorii nu au mai intrat pe post și au lăsat studiourile goale, în semn de solitaritate cu protestatarii, scrie BBC, preluat de Digi24,ro

Noi manifestații erau în desfășurare luni dimineață în fața mai multor uzine și a sediului televiziunii publice de la Minsk, la apelul opoziției, care a anunțat o grevă generală pentru a protesta împotriva realegerii controversate a președintelui Aleksandr Lukașenko, la 9 august.

Demonstranți purtând drapele alb și roșii ale opoziției s-au reunit în fața unei uzine de mașini grele unde Lukașenko a sosit luni cu elicopterul. În timp ce susținea un discurs, în care a precizat că nu vor fi reluate alegerile cât timp este în viață, muncitorii l-au huiduit pe Lukașenko și au scandat „Pleacă!”.

Vizibil nervos, președintele Belarusului a încheiat spunând că a transmis tot ce avea de transmis așa că protestatarii pot striga în continuare „Demisia!”.

Greva s-a răspândit la televiziunea de stat, personalul plecând luni dimineața din platourile de emisie. Pe post a apărut un studiou gol, fără prezentatorii de știri, pe un ambiental de muzică pop.

Violența polițiștilor față de susținătorii opoziției, precum și presupusele fraude ale votului prezidențial au alimentat cele mai mari proteste ale opoziției din istoria Belarusului.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău