Greta Thunberg și-a înregistrat numele și mișcarea sa pentru climă ca mărci comerciale

  • 30 Ianuarie 10:40
Greta Thunberg și-a înregistrat numele și mișcarea sa pentru climă ca mărci comerciale

Activista pentru mediu Greta Thunberg încearcă să obțină drepturi de autor asupra numelui și inițiativei sale pentru climă Fridays For Future, pentru "a proteja mișcarea și activitățile din cadrul acesteia", a anunțat adolescenta suedeză într-un mesaj publicat pe Instagram, informează DPA și AFP, preluat de Agerpres.

Marca de autor se va aplica numelui ei, dar și sloganurilor "Fridays For Future" și "Skolstrejk for klimatet" (care se traduce prin "Grevă școlară pentru climă") și asupra altor fraze asociate mișcării sale pentru climă.

Tânăra de 17 ani a spus că au existat cazuri "nefericite" în care numele ei a fost utilizat "pentru a intra în contact cu personalități, politicieni, mass-media, artiști" și la strângeri de fonduri neautorizate.

Ea a început o mișcare globală pentru a atrage atenția oamenilor asupra schimbărilor climatice, începând să lipsească de la școală în zilele de vineri. Greta Thunberg a organizat prima ei "grevă școlară pentru climă" în august 2018, în fața Parlamentului din Stockholm.

În decembrie 2019, ea a fost denumită Persoana Anului de revista americană Time.

Greta Thunberg a rostit alocuțiuni la întruniri pe teme climatice organizate în Elveția, New York și la Conferința ONU pentru climă de la Madrid. Săptămâna trecută, a susținut un discurs și la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Înregistrarea ca mărci comerciale a acestor denumiri "va permite echipei mele de avocați pro bono să ia măsurile necesare împotriva unor persoane sau corporații care încearcă să se folosească de mine și de mișcarea mea în scopuri care nu cadrează cu principiile promovate de mișcare", a precizat Greta Thunberg.

"Fridays For Future este o mișcare globală înființată de mine. Aparține tuturor celor care iau parte la ea, în principal oameni tineri. Poate - și trebuie - să nu fie folosită în scopuri individuale sau comerciale", a adăugat tânăra activistă.

Greta Thunberg a mai spus că alături de familia ei a înființat și o fundație non-profit "care să administreze banii (redevențe pentru cărți, donații, premii financiare) într-un mod complet transparent".

Obiectivul fundației este acela de "a promova sustenabilitatea ecologică, climatică și socială, dar și sănătatea mintală".

Tânăra suedeză este în același timp puternic criticată de către climatosceptici. Unii dintre ei o acuză că este manipulată, alții că este plătită de către "un lobby verde". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:4,1 m/s
Sun
0
Mon
-2
Tue
0
Wed
2
Thu
9

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău