Greta Thunberg, la greva pentru climă din Los Angeles: ''Incendiile de vegetație se vor agrava''

  • 02 Noiembrie 2019 14:26
Greta Thunberg, la greva pentru climă din Los Angeles: ''Incendiile de vegetație se vor agrava''

Numeroși tineri au ieșit în stradă încă o dată, vineri, pentru a protesta față de lipsa de acțiune a autorităților împotriva schimbărilor climatice și s-au alăturat tinerei activiste suedeze Greta Thunberg pentru a participa la o grevă școlară și un marș în Los Angeles, informează DPA, preluat de Agerpres.

Greta Thunberg s-a aflat în mijlocul tinerilor din California, însoțită de numeroși activiști liceeni, pentru a cere atât o acțiune globală în domeniul climei, cât și pentru a-i îndemna pe liderii de la nivel local și federal să adopte măsuri în vederea renunțării la producția de combustibili fosili. Printre solicitările adresate guvernatorului californian Gavin Newsom și altor politicieni s-au aflat stoparea proiectului unei noi exploatații petrolifere și înființarea unei zone-tampon de 750 de metri între siturile de forare și locuințele rezidenților.

Grevele școlare au misiunea de a pune presiune pe politicieni "și de a ne asigura că ei nu vor scăpa nepedepsiți dacă vor continua în acest fel", a declarat Greta Thunberg într-un interviu acordat cotidianului Los Angeles Times înaintea acestui marș organizat în centrul orașului Los Angeles. "Pentru că situația devine din ce în ce mai absurdă cu fiecare zi care trece, fără să se întâmple ceva real și drastic", a adăugat activista suedeză.

"Ar trebui să ascultăm de argumentele științifice, care au fost prea mult timp ignorate", a mai spus Greta Thunberg.

Greta Thunberg, în vârstă de 16 ani, este cea mai proeminentă personalitate a mișcării tinerilor activiști pentru climă și a devenit un fenomen global după ce a demarat o serie de greve școlare în țara ei natală, Suedia, în 2018.

Ea a sosit la Los Angeles la începutul acestei săptămâni după ce a străbătut America de Nord la bordul unui automobil electric împrumutat. În timpul călătoriei sale, tânăra suedeză s-a declarat întristată să vadă izbucnind mai multe incendii de vegetație și dezolată de aspectul actual al orașului Paradise din nordul Californiei, devastat în 2018 de incendiul Camp Fire. "Am fost pur și simplu devastată să văd distrugerile de aici, casele care au dispărut și oamenii care mi-au relatat aceste întâmplări, oribile întâmplări", a declarat ea.

"Desigur, incendiile de vegetație sunt o parte naturală a ecosistemului de aici, dar ele sunt intensificate de criza climatică și vor continua să se agraveze", a precizat tânăra suedeză.

Marșul de vineri, ce a avut o durată de o oră, a început la ora prânzului, în ritmurile de tobe ale manifestanților, care, ridicându-și pumnii strânși în aer, au purtat numeroase pancarte cu mesaje ecologiste pe străzile din centrul metropolei americane.

"Țineți petrolul în sol!", au strigat demonstranții, care au cerut "dreptate climatică" și au jurat să se folosească de influența rețelelor de socializare, de proteste publice - și, în unele cazuri, de dreptul de a vota - pentru a îi alunga de la putere pe acei politicieni care nu acționează cu rapiditate în vederea renunțării la combustibilii fosili.

Greta Thunberg a susținut ultimul discurs în timpul marșului de vineri.

"Chiar acum, trăim începuturile unei distrugeri climatice și ecologice. Și nu putem continua să ignorăm această criză. Noi, tinerii, ne-am săturat. Și spunem: 'Ajunge!'. Iar dacă părinții noștri nu vor vorbi în numele nostru, atunci vom vorbi chiar noi!", a declarat adolescenta suedeză în fața mulțimii reunite lângă Primăria din Los Angeles.

 Greva și marșul din Los Angeles reprezintă cea mai recentă acțiune a mișcării tinerilor pentru climă, care a reunit mii de elevi și studenți de pe Glob într-o serie de greve școlare coordonate, organizate în zile de vineri, pentru a cere politicienilor să adopte măsuri pentru a limita efectele nefaste ale modificărilor climatice.

Protestul din Los Angeles a avut loc la scurt timp după ce mult așteptatul summit ONU pentru climă, organizat în septembrie la New York, nu a reușit să adopte măsurile îndrăznețe solicitate de mișcarea tinerilor activiști. Niciuna dintre marile puteri ale lumii nu și-a luat angajamente noi pentru a diminua emisiile de gaze cu efect de seră, iar acest fapt a stimulat și mai mult protestele organizate de mișcarea tinerilor activiști pentru climă.

După acel summit, Greta Thunberg a străbătut Statele Unite și Canada, participând la mai multe greve în diverse orașe nord-americane. În această săptămână, ea a ajuns din nou pe primele pagini ale ziarelor din lumea întreagă după ce a refuzat să primească un premiu internațional ecologist, declarând că "mișcarea pentru climă nu mai are nevoie de premii".

Primarul din Los Angeles, Eric Garcetti, a dat publicității o declarație oficială prin care le-a urat Gretei Thunberg și celorlalți tineri activiști pentru climă bun venit în Primăria locală. "Tinerii ale căror voci se fac auzite acum știu că viitorul le aparține - și acesta este momentul în care liderii politici trebuie să le asculte revendicările", a declarat primarul californian.

Deși nu au fost comunicate estimări oficiale, organizatorii au precizat că aproximativ 3.000 de persoane au participat la marșul de vineri.

Următoarea grevă pentru climă este programată pe 6 decembrie. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău