Greierele de casă devine aliment în Uniunea Europeană. Este a treia insectă aprobată pentru consum de către Comisie
-
11 Februarie 2022 14:32
Comisia Europeană a autorizat, joi, includerea greierului de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat de presă emis de executivul european.
Potrivit DIGI24, greierele de casă este a treia insectă care a fost aprobată pentru consum în Uniunea Europeană după ce, în iulie 2021, a fost emisă aprobarea pentru viermele galben uscat, iar în luna noiembrie pentru lăcusta călătoare. Greierele de casă a primit autorizație spre a fi consumat atât în formă congelată, uscată sau pudră.
Această autorizație a Comisiei Europene a fost susținută de statele membre în data de 8 decembrie 2021, după o evaluare amănunțită realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) care a ajuns la concluzia că consumul acestei insecte este sigur pentru utilizările cerute de compania care a formulat solicitarea. Produsele care conțin acest nou aliment trebuie să fie etichetate corespunzător și să menționeze posibilele reacții alergice.
În ultimii ani, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a descoperit că insectele sunt o sursă de alimente hrănitoare și sănătoase cu un conținut bogat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale. În plus, insectele constituie o parte importantă a dietei zilnice pentru sute de milioane de persoane din întreaga lume. De asemenea, în contextul strategiei „De la fermă la farfurie”, insectele au fost indentificate drept o sursă alternativă de proteine care ar putea facilita tranziția spre un sistem alimentar mai sustenabil.