Greg Clarke a demisionat și din funcția de vicepreședinte al FIFA

  • 12 Noiembrie 2020 14:45
Greg Clarke a demisionat și din funcția de vicepreședinte al FIFA

​Greg Clarke, care a demisionat, marți, din funcția de președinte al Federației Engleze de Fotbal (FA), în urma unei afirmații care îi viza pe fotbaliștii de culoare, s-a retras și din postul de vicepreședinte al FIFA, informează BBC.

Clarke era reprezentantul UEFA în Comitetul Executiv al FIFA și intenționa să continue la forul mondial. Însă el a demisionat după o discuție avută cu președintele UEFA. Aleksander Ceferin.
 
Clarke fusese ales vicepreședinte al FIFA în februarie 2019.
 
UEFA va desemna un interimar până în martie 2021, când va numi un nou reprezentant al său la FIFA.
 
Într-o audiere în parlament, Clarke, aflat în funcție din septembrie 2016, i-a numit pe fotbaliștii de culoare drept "colorați", un termen jignitor în Marea Britanie.
 
El a folosit expresia "fotbaliști colorați", în timp ce vorbea despre abuzul rasist al jucătorilor de către "troll-i" (provocatori) pe rețelele de socializare, într-o audiere prin video în fața Comisiei pentru Digital, Cultură, Media și Sport (DCMS) a Camerei Comunelor.
 
În timpul ședinței parlamentare, Clarke și-a cerut scuze după ce a fost îndemnat să o facă de către deputatul Kevin Brennan.
 
Clarke s-a arătat apoi "profund întristat" pentru jignirea pe care a provocat-o folosind termenul "fotbaliști colorați".
 
"Cuvintele mele inacceptabile în fața parlamentului au fost un deserviciu pentru jocul nostru și pentru cei care îl urmăresc, îl joacă, îl arbitrează și îl administrează. Acest lucru mi-a cristalizat hotărârea de a merge mai departe. Sunt profund întristat că am jignit acele comunități diverse din fotbal pe care eu și alții am muncit atât de mult să le integrăm", a declarat Clarke dupa demisie.
 
"Ca o persoană care iubește fotbalul și care a fost decenii în serviciul jocului nostru, este corect să pun interesele fotbalului pe primul loc. Anul 2020 a fost unul provocator și m-am gândit activ să stau deoparte un timp pentru a face loc unui nou președinte", a adăugat Clarke.
 
Atribuțiile sale vor fi preluat interimar de vicepreședintele FA, Peter McCormick, potrivit News.ro.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău