Greenpeace a anunțat că a descoperit microparticule de plastic în Antarctica

  • 08 Iunie 2018 01:18
Greenpeace a anunțat că a descoperit microparticule de plastic în Antarctica

Antarctica este și ea afectată de poluarea cu microparticule de plastic și substanțe chimice nocive, a anunțat joi organizația de mediu Greenpeace, citată de agenția DPA.

Dovezi ale prezenței microparticulelor de plastic provenind de la obiecte precum haine și plase de pescuit, au fost identificate în șapte dintre cele opt mostre de apă prelevate de Greenpeace la începutul anului în timpul unei expediții de trei luni.

În șapte din nouă mostre au fost descoperite substanțele chimice toxice perfluoralchil și polifluoroalchil (PFAS) și perfluorocarboni (PFC), a anunțat organizația în orașul-port Hamburg din Germania.

Substanțele chimice sunt utilizate în procesul de producție a obiectelor de vestimentație destinate activităților de exterior și persistă mulți ani în mediul înconjurător.

''Antarctica poate părea o sălbăticie neatinsă, însă și acest capăt de lume este deja poluat de otrăvurile care ajung în mediu din industria textilă și reziduurile nebuniei plasticului'', a declarat Thilo Maack, expert în oceane în cadrul Greenpeace.

Spre deosebire de Arctica, în Antarctica au fost efectuate foarte puține studii științifice, a declarat organizația adăugând că rezultatele sale sunt în concordanță cu altele provenind de la cercetări desfășurate în alte zone din regiunea polară sudică.

Poluanții sunt purtați de vânt și de curenții oceanici și se mențin în mediul înconjurător chiar și câteva decenii. Prin intermediul lanțului alimentar substanțele toxice pot ajunge în corpul unor animale precum pinguinii, focile și balenele.

Printre aisberguri Greenpeace a descoperit de asemenea geamanduri, plase de pescuit și prelate, precizează sursa citată.

''Plasticul se găsește peste tot în oceanele noastre, din Antarctica, în cele mai adânci gropi abisale, până în Arctica'', a adăugat Maack. ''Guvernele trebuie să ințieze și să implementeze măsuri în cadrul etapelor de producție astfel încât acești contaminanți să nu ajungă în oceane'', a subliniat el.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău