Grecia vrea să reducă consumul de energie al entităților de stat cu 30% până în 2030

  • 09 Iunie 2022 15:41
Grecia vrea să reducă consumul de energie al entităților de stat cu 30% până în 2030

Grecia a cerut joi entităților de stat să reducă folosirea aerului condiționat, să protejeze ferestrele și să închidă calculatoarele după orele de program, pentru a ajuta la reducerea consumului de electricitate și a stabili un exemplu pentru restul țării, transmite Reuters.

Ca multe alte țări, Grecia este afectată de anul trecut de creșterea prețurilor la gaze, electricitate, combustibil și alimente, tendință exacerbată după invadarea Ucrainei de către Rusia, notează Agerpres.

Din septembrie, Atena subvenționează facturile la electricitate și gaze, oferind, de asemenea, un ajutor grupurilor vulnerabile, la un cost total de șapte miliarde de euro.

Acum, Grecia intenționează să reducă consumul de energie la nivelul statului cu 10% pe termen scurt și cu cel puțin 30% până 2030 pentru a scădea costurile, au anunțat joi oficialii guvernamentali, într-o conferință de presă comună.

"Cu toții înțelegem importanța acestor acțiuni simple de economisire a energiei. Cu aceste schimbări minore în comportamentul nostru, contribuim la un efort colectiv", a afirmat Alexandra Sdoukou, secretar general în Ministerul Energiei.

Un total de 212.000 de entități de stat au consumat în 2020 electricitate în valoare de 596 milioane de euro. Anul acesta, consumul este estimat aproape de același nivel ca cel din 2021, aproximativ 5.346 gigawați, dar costul este estimat să crească la 1,16 miliarde de euro, a explicat Sdoukou.

Ministrul de Finanțe, Theodoros Skylakakis, a declarat că Executivul vrea să redirecționeze orice economii făcute de stat în urma acestor inițiative către sprijinirea suplimentară a gospodăriilor și a companiilor.

Guvernul, care vrea să modernizeze clădirile de stat pentru a le face mai eficiente din punct de vedere energetic, conform proiectului "Electra", va monitoriza progresele entităților de stat în economisirea energiei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău