Grecia vrea să aducă 40.000 de angajați din șase țări, inclusiv din Republica Moldova

  • 23 Februarie 18:15
Grecia vrea să aducă 40.000 de angajați din șase țări, inclusiv din Republica Moldova

Grecia are în plan să aducă în țară angajați calificați și necalificați din diferite state, inclusiv din Republica Moldova, care să lucreze în agricultură, construcții și turism, a anunțat premierul Kyriakos Mitsotakis, scrie Agerpres.

"Credem că în curând vom putea semna un acord de mobilitate privind migrația, care va permite majorarea numărului de muncitori indieni care vor veni în Grecia într-un mod organizat", a declarat oficialul la un forum de afaceri intitulat: "Explorarea colaborării economice dintre Grecia și India: Perspective viitoare".

Acordul urmează să fie semnat în martie și apoi supus spre ratificare Parlamentului.

În cazul angajaților necalificați, aceștia vor putea sta în Grecia o perioadă de până la cinci ani, dar după 18 luni sunt obligați să meargă în India pentru șase luni, înainte de a reveni în Grecia. Angajații cu înaltă calificare, numeroși în India, care este un hub global tehnologic, vor avea permis de rezidență pentru trei ani consecutivi.

Acordul face parte dintr-un plan mai amplu al Guvernului care include înțelegeri cu un număr total de șase țări: Armenia, Georgia și Republica Moldova (Europa) și India, Filipine și Vietnam (Asia). Obiectivul este de a atrage aproximativ 40.000 de angajați pentru a acoperi necesarul de forță de muncă al țării.

Aceste acorduri reprezintă al doilea pas în cadrul eforturilor autorităților de la Atena de a rezolva problema masivă a deficitului de forță de muncă.

Primul pas a fost reprezentat de o lege adoptată în perioada Crăciunului și care vizează angajarea în mod legal a acelor migranți care muncesc deja în Grecia. Guvernul vrea apoi să îmbunătățească procedurile administrative astfel încât permisele și reînnoirea permiselor de rezidență să fie emise mai rapid. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
11,63
Ploaie ușoară
Umiditate:96 %
Vint:3,09 m/s
Thu
7
Fri
8
Sat
8
Sun
9
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău