Grecia va impune pedepse mai severe în cazul celor care provoacă incendii de vegetație

  • 01 August 2023 14:52
Grecia va impune pedepse mai severe în cazul celor care provoacă incendii de vegetație

Persoanele responsabile de provocarea incendiilor de vegetație vor trebui să plătească amenzi mai mari, a anunțat ministrul grec pentru Protecție Civilă, Vassilis Kikilias, în urma informațiilor potrivit cărora multe dintre incendiile din Grecia din această vară au fost provocate de om, relatează marți, 1 august, dpa, citat de hotnews.ro.

Amenzile vor ajunge la 30.000 de euro (33.000 de dolari) și chiar mai mult, a declarat Kikilias la postul public ERT luni seara.

Potrivit ziarului To Proto Thema, măsura are drept scop în primul rând prevenirea incendiilor, iar suma s-ar putea dubla în cazul repetării infracțiunii. De asemenea, contravenienții ar putea fi obligați să plătească costurile stingerii incendilor. Până în prezent, legea prevedea amenzi de 300 până la maximum 5.000 de euro.

Zeci de incendii izbucnesc zilnic în toată Grecia, răspândindu-se rapid din cauza vegetației uscate. Săptămâna trecută, premierul elen Kyriakos Mitsotakis a afirmat că cele mai multe incendii au fost provocate de om.

Multe dintre incendii sunt cauzate de neglijență, de exemplu în urma arderii deșeurilor de grădină sau din cauza grătarelor aprinse în condiții de vânt. Scântei provocate de procesul de sudare și șlefuire sunt o altă cauză.

În cazurile de incendiere intenționată, făptașii riscă închisoarea. Autoritățile admit faptul că prinderea piromanilor este dificilă. Conform datelor oficiale, 21 de arestări au fost efectuate în iulie în legătură cu incendiile, într-o lună în care în jur de 1.470 de incendii au fost înregistrate pe tot teritoriul țării.

Circa 19.000 de turiști au fost evacuați din insula Rodos, iar cinci persoane au murit în toată țara din cauza incendiilor din această vară, între care cei doi piloți ai unui avion care s-a prăbușit în timp ce acționa pentru stingerea unui incendiu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:4,63 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău