Grecia va îmbunătăți accesul persoanelor cu dizabilități la Acropola din Atena

  • 02 Iunie 2021 19:11
Grecia va îmbunătăți accesul persoanelor cu dizabilități la Acropola din Atena

Ministerul grec al Culturii a declarat miercuri că va îmbunătăți accesul persoanelor cu dizabilități la Acropola din Atena, cel mai mare monument arheologic din țară, în condițiile în care construcția unei pasarele din beton reprezintă un subiect de controversă de câteva luni, relatează AFP, citat de AGERPRES.

Pentru vizitatorii cu deficiențe de vedere vor fi instalate indicatoare tactile braille și cu caractere aldine, precum și modele în miniatură ale monumentelor, în colaborare cu asociațiile elene pentru persoane cu dizabilități, a spus ministerul.

Bare de protecție și indicatoare de avertizare pentru pante vor fi, de asemenea, amplasate pentru vizitatorii cu mobilitate redusă, a adăugat ministerul într-un comunicat.

Lucrările planificate vor face Acropola "complet accesibilă", a declarat ministerul.

Decizia survine după dezbateri aprinse privind construcția unei noi pasarele din beton la situl Acropolei la sfârșitul anului trecut, ca parte a unui proiect de restaurare în curs. Mai mulți istorici, arheologi, politicieni, mass-media au denunțat în ultimele luni lucrările care denaturează sit-ul și îi modifică negativ aspectul, conform acestora.

Ministerul Culturii s-a justificat, susținând că acest aranjament a făcut posibilă îmbunătățirea accesului pentru scaunele cu rotile, deoarece căile din jurul monumentelor au fost proiectate cu cincizeci de ani mai devreme și nu erau destinate acestui scop.

În aprilie, cea mai importantă asociație din Grecia pentru persoanele cu dizabilități a salutat schimbările, însă a solicitat dispozitive suplimentare.

Peste 3,5 milioane de persoane au vizitat Acropola din Atena în 2019 înainte ca pandemia de coronavirus să restricționeze călătoriile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
32,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:1,54 m/s
Mon
26
Tue
27
Wed
22
Thu
21
Fri
22
Arhivă Radio Chișinău