Grecia va folosi drone și senzori termici în lupta împotriva incendiilor de vegetație

  • 01 Septembrie 2023 17:32
Grecia va folosi drone și senzori termici în lupta împotriva incendiilor de vegetație

Prim-ministrul Greciei a declarat joi că țara lui va lansa drone și va instala senzori de temperatură forestieră pentru a îmbunătăți acțiunile de prevenție ale pompierilor, după ce a fost criticat de mai mulți activiști pentru climă din cauza unui incendiu devastator care continuă să ardă de aproape două săptămâni, informează Reuters și Agerpres.

Incendiile din timpul verii sunt fenomene obișnuite pentru Grecia, o țară mediteraneeană, însă Guvernul elen consideră că vremea extrem de uscată, fierbinte și cu vânturi intense din acest an, despre care anumiți oameni de știință afirmă că este asociată cu schimbările climatice, a făcut ca incendiile să devină mult mai grave, cauzând mii de evacuări.

Un incendiu de pădure declanșat în regiunea Evros din nord-estul țării, care a făcut cele mai multe victime în Europa în această vară, continua să ardă pentru cea de-a 13-a zi la rând joi, după ce a ucis cel puțin 20 de persoane, a distrus case, infrastructuri și păduri luxuriante.

Sute de pompieri continuau lupta cu imensul focar din Evros, după ce alte evacuări au fost realizate în timpul nopții trecute.

„Deși am fost mai bine pregătiți decât în oricare alt an, ne-am confruntat cu o combinație fără precedent de incidente”, a declarat prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis în fața Parlamentului, citând un val de căldură severă în iulie, cel mai îndelungat din istoria recentă a Greciei, urmat de vânturi neobișnuit de puternice.

Premierul elen a anunțat că autoritățile de resort au demarat procedurile pentru a achiziționa peste 100 de drone cu care să monitorizeze incendiile de pădure în timp real. De asemenea, există planuri pentru instalarea unor senzori de temperatură în situri arheologice și în pădurile cu risc mare de incendiu, în timp ce aproximativ 500 de specialiști forestieri și alți 1.000 de pompieri vor fi angajați în curând.

Guvernul grec acuză schimbările climatice și neglijența oamenilor

Activiștii de mediu care cer o acțiune internațională mai puternică pentru a limita schimbările climatice au acuzat autoritățile din Grecia că au cheltuit mai multe fonduri pe stingerea incendiilor decât pe acțiuni de prevenție.

Premierul Mitsotakis a spus că mai multe zeci de milioane de euro au fost cheltuite pentru prevenirea incendiilor în acest an și, totuși, acea sumă nu a fost suficientă.

„Reprezintă oare schimbările climatice un alibi pentru orice? Nu, bineînțeles”, a declarat el în fața parlamentarilor eleni, adăugând că încălzirea globală a climei a contribuit totuși la intensificarea incendiilor de pădure și că, în majoritatea situațiilor, acestea s-au declanșat din cauza neglijenței umane sau a acțiunilor unor piromani.

Într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X, Serviciul Copernicus pentru Gestionarea Situațiilor de Urgență a precizat că incendiul din regiunea Evros a devastat cel puțin 812,6 kilometri pătrați - o suprafață mai mare decât cea a orașului New York (778,2 kilometri pătrați).

World Wildlife Fund (WWF) a anunțat că cel puțin 30% din pădurea protejată Dadia-Lefkimi-Soufli din Grecia a fost distrusă de flăcări. Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a spus că le va cere experților europeni să analizeze cauzele incendiului și să sugereze modalități pentru a ajuta pădurea să se regenereze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău