Grecia | Un grup de refugiați a intrat în greva foamei și solicită plecarea în Germania pe baza dreptului de reunificare familială
-
01 Noiembrie 2017 17:16
Un grup de 12 refugiați a intrat miercuri în greva foamei în fața Parlamentului grec și solicită asigurarea transportului gratuit până în Germania în virtutea dreptului de reunificare familială, transmite Agerpres.
În total circa 30 de refugiați sirieni, irakieni și afgani participă la acest protest din fața legislativului grec, unde au instalat o mică tabără de corturi și au afișat pancarte, pe una dintre ele fiind scris: 'Legăturile noastre de familie sunt mai puternice decât înțelegerile voastre ilegale'.
Ei se plâng în special că autoritățile germane nu respectă termenul maxim de șase luni de la data acceptării solicitanților de azil dincolo de care s-au angajat să-i primească și pe membrii familiilor acestora. Refugiații mai reclamă faptul că cei care sunt lăsați să plece către Germania sunt obligați să-și plătească biletul de avion.
Prin urmare, migranții participanți la acest protest cer autorităților germane și elene să pună la dispoziție 'imediat zboruri charter' gratuite pentru toți refugiații blocați în Grecia și care pot beneficia de dreptul la reîntregire familială în Germania.
Însă ministrul grec al migrației, Yannis Mouzalas, a negat că li s-ar fi solicitat refugiaților să-și plătească biletul de avion și a spus că a primit asigurări din partea Germaniei că acei refugiați cărora li s-au acceptat cererile de azil vor ajunge în această țară, chiar dacă mai există unele întârzieri.
'Ceea ce am reușit să facem pentru reunificările familiale este că numărul lor a crescut cu 27% anul acesta față de anul trecut, și cu toate acestea suntem acuzați că încetinim reunificarea familiilor', a afirmat ministrul grec.
Presa greacă a scris anterior că Germania și Grecia s-ar fi înțeles în secret în luna mai să încetinească reunificarea familiilor migranților rămași pe teritoriul grec după închiderea rutei balcanice, relatări dezmințite de guvernul de la Atena.
Referindu-se la acești migranți blocați în Grecia, majoritatea sirieni, irakieni și afgani și al căror număr este estimat la circa 60.000, ministrul Yannis Mouzalas a anunțat că guvernul grec poartă discuții cu autoritățile locale pentru a se asigura găzduirea lor, inclusiv în hoteluri, și este avută în vedere creșterea capacității unor centre de primire.
Dar în timp ce unii refugiați așteaptă în Grecia plecarea către Germania pentru a fi alături de familiile lor, alții urmează să fie retrimiși din Germania către Grecia în virtutea Regulamentului de la Dublin (ce reglementează soluționarea cererilor de azil în UE), care prevede că cererea de azil trebuie depusă în prima țară unde un refugiat a intrat în UE.
În baza acestei norme, în Grecia au fost returnați din 12 state comunitare până la sfârșitul lunii septembrie 1.003 solicitanți de azil, cei mai mulți fiind trimiși înapoi de Germania, respectiv 891.