Grecia | Sute de turiști blocați, printre care și români, pe insula Samothraki

  • 13 August 2019 16:52
Grecia | Sute de turiști blocați, printre care și români, pe insula Samothraki

Numeroși turiști sunt blocați de mai multe zile pe o insulă din nordul Greciei în urma unor probleme care au afectat transportul naval pe ruta Alexandroupoli - Samothraki, printre aceștia aflându-se și cetățeni români, potrivit Agerpres.

''De transport pe insulă se ocupa înainte o companie privată, cu trei nave, una doar de pasageri și două care transportau și mașini. Pe 27 iulie, când am ajuns noi, una era defectă, dar funcționau cea pentru pasageri și feribotul mare, SAOS2, cu care am mers și noi. Săptămâna trecută am aflat că s-a stricat și acesta, deci mai funcționa doar nava pentru pasageri. Haos, cozi imense, lume panicată... Joia trecută au început să se audă zvonuri că se va aduce un feribot nou, mare, ca să salveze situația, Azores Express. Joi ne-au zis că vine vineri, vineri că vine sâmbătă...'', a declarat marți pentru Agerpres o turistă din România, Cristina Constantinescu, aflată în concediu în Samothraki împreună cu soțul și copilul și blocată pe insulă.

Din cauza acestei situații, mulți dintre turiștii rămași blocați pe insulă, care trebuiau să revină la muncă au fost nevoiți să își anunțe angajatorii și, de asemenea, să își drămuiască banii rămași și să doarmă în mașinile parcate în port, pentru a ocupa un loc la cozile imense.

''Duminică, la ora 8, eram în port, să prindem loc, dar ni s-a spus că nava de 12.30 nu mai vine, dar sosește alta, la 19.00. După aceea ni s-a spus că vine la ora 21.00... apoi la ora 00.00. La miezul nopții, vedem cum se apropie feribotul, ajunge aproape de port, dar se întoarce și pleacă. Am dormit în mașină. Portul era plin de oameni, dormeau pe jos... unii au pus corturi și hamace'', a mai spus turista româncă.

''Nu am primit informații oficiale. Paza de coastă ne informează verbal și din când în când se mai afișează câte o coală A4. Noi am sunat la consulat la Salonic, dar nu a răspuns nimeni. Nimeni nu ne-a oferit nimic, ne descurcăm cum putem. Înțeleg că unele persoane au fost lăsate să stea în clădiri de stat, iar la hotel tarifele sunt la suprapreț. Noi am stat în mașină, cu copilul'', a declarat ea.

''Luni dimineață nu se știa nimic. Se auzea că era furtună, dar între timp s-a vehiculat faptul că feribotul avea o problemă la un motor. Acum așteptăm să vină mâine un feribot. Sunt sute de mașini la coadă în port, multe dintre ele cu număr de România'', a precizat turista.

''E vânt destul de puternic, a fost și cel puțin un incendiu, din câte am înțeles, lumea s-a speriat... Din fericire, vântul a bătut spre mare și a fost stins'', a adăugat ea.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis vineri, 9 august, un comunicat prin care informa în legătură cu transportul naval suspendat pe ruta Alexandroupoli - Insula Samothraki. ''Informăm cetățenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă că, urmare a unor defecțiuni intervenite la nava care asigura transportul autovehiculelor pe ruta Alexandroupoli - Insula Samothraki și retur, temporar, cursa nu se mai poate efectua. Transportul pasagerilor este asigurat doar de o ambarcațiune auxiliară''. ''Conform informațiilor furnizate de Căpitănia Portului din Alexandroupoli, în prezent, se caută soluții pentru deblocarea situației'', preciza MAE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
17
Cer fragmentat
Umiditate:51 %
Vint:4,1 m/s
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
16
Sun
15

Curs oficial BNM 26 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3244 0.0321
USD 17.7272 0.0335
RON 3.9914 0.0079
UAH 0.6595 -0.0028
RUB 0.2478 0.0013
Arhivă Radio Chișinău