Grecia | Sindicatele lansează proteste față de reforma pe piața muncii

  • 10 Ianuarie 2018 16:55
Grecia | Sindicatele lansează proteste față de reforma pe piața muncii

Uniunea sindicatelor comuniștilor greci PAME a blocat miercuri centrul Atenei în semn de protest față de legislația planificată de a limita dreptul muncitorilor la grevă, a anunțat postul public de radio și televiziune ERT, informează dpa.

Protestatarii au purtat bannere și au scandat sloganuri împotriva acestei legi. Poliția nu a intervenit, în timp ce demonstrația s-a desfășurat fără incidente violente.

Marți seară, protestatarii PAME au intrat cu forța în Ministerul Muncii și au ajuns chiar în biroul ministrului muncii, Effie Achtsioglou.

Ei acuză guvernul prim-ministrului Alexis Tsipras de distrugere a dreptului la grevă pentru care "generații de muncitori și-au vărsat sângele".

Reforma pieței muncii, inclusiv condițiile de declanșare a grevelor, a fost acceptată de Tsipras ca parte a termenilor celui de-al treilea plan internațional de salvare pentru Grecia începând din 2010.

Parlamentul grec urmează să dezbată noua lege luni. Dacă este aprobată, sindicatele vor avea dreptul să declanșeze o grevă doar cu sprijinul verificat exprimat de peste jumătate din membrii lor.

Alte sindicate sunt de așteptat să se alăture PAME în proteste în zilele următoare. Vineri, angajații operatorilor de feribot intenționează să oprească navigația între continent și insulele din Marea Egee.

Grecia a intrat într-o criză financiară cu mai mulți ani în urmă și a avut nevoie de trei planuri de salvare pentru a rămâne pe linia de plutire. Ultimul pachet, în valoare de până la 86 miliarde de euro (102 miliarde dolari), a fost convenit în luna mai.

Asistența a fost condiționată de reforme dure. După ce va expira prezentul plan de salvare în luna august, Tsipras a promis că Grecia este de așteptat să fie capabilă să se întoarcă pe piețele financiare pentru împrumuturi.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
12
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău