Grecia | Prima vară fără paie din plastic pe o insulă turistică

  • 24 Mai 2018 16:08
Grecia | Prima vară fără paie din plastic pe o insulă turistică

Insula greacă Sikinos, ce face parte din arhipelagul Cicladelor din Marea Egee, se pregătește - în cadrul unui proiect ecologist inedit în Grecia - să petreacă prima sa vară fără tradiționalele paie din plastic pe care turiștii le folosesc pentru a sorbi cafea rece și sucuri de fructe, informează AFP.

Autoritățile locale și antreprenorii de pe insulă s-au angajat să nu mai utilizeze aceste obiecte poluante, în cadrul unei campanii de protejare a mediului înconjurător, ce a fost demarată de fundația Laskaridis, a anunțat miercuri Agenția națională de presă a Greciei (ANA).

Paiele din plastic, accesorii inevitabile ale sezonului estival elen, vor fi înlocuite cu paie biodegradabile, ce vor fi furnizate de această asociație în regim de gratuitate până la sfârșitul anului 2019.

Campania va demara pe 1 iunie, a precizat pentru presa elenă primarul Vassilos Marakis. El se declară optimist în privința autodisciplinării companiilor vizate - aproximativ 20 -, datorită mărimii insulei Sikinos, care numără mai puțin de 300 de locuitori.

Potrivit fundației Laskaridis, paiele din plastic ocupă locul al 11-lea în clasamentul deșeurilor din plastic care poluează mările grecești.

"Este o schimbare mică, dar care are un efect imediat", a declarat pentru agenția ANA Angelique Ksomopoulou, directoarea fundației citate, care dorește să extindă această măsură ecologistă și în celelalte insule din arhipelagul Cicladelor.

Lupta împotriva paielor din plastic a fost deschisă în aprilie de Guvernul britanic, care a anunțat că dorește să interzică aceste obiecte - alături de bețișoarele din plastic folosite la amestecarea băuturilor și de bețișoarele pentru urechi - până la sfârșitul acestui an.

Potrivit Comisiei Europene, 700 de kilograme de deșeuri plastice ajung în fiecare zi în mări și oceane, provocând asfixierea faunei și florei marine.

Fără să aibă neapărat reputația unui popor marcat de o conștiință ecologistă, grecii au adoptat totuși foarte repede o reformă introdusă în ianuarie pentru a limita folosirea pungilor din plastic, care, începând din acest an, pot fi achiziționate doar contra cost.

Obiectivul acestei măsuri ecologiste constă în a reduce la 90 de pungi din plastic cu grosimi cuprinse între 15 și 50 de microni consumul per locuitor în fiecare an, care atinge în prezent pragul de 400 de pungi din plastic pe an.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău