Grecia | Parlamentul aprobă înființarea unei poliții în universități, în ciuda protestelor studenților

  • 12 Februarie 2021 11:25
Grecia | Parlamentul aprobă înființarea unei poliții în universități, în ciuda protestelor studenților

Parlamentul aprobă înființarea unei poliții în universități, în ciuda protestelor studenților

Parlamentul grec a adoptat joi seara un proiect de lege prin care se înființează o poliție specială în universități, în ciuda numeroaselor manifestații de protest ale studenților în ultima lună, transmite AFP.

În favoarea proiectului s-au pronunțat deputații majorității guvernamentale de dreapta Noua Democrație și ai partidului naționalist Elliniki Lyssi, adică un total de 166, față de 132 ai opoziției care au votat contra.

În timpul dezbaterilor, circa 1.000 de persoane, conform poliției, au manifestat în fața parlamentului împotriva acestei măsuri, numind-o 'antidemocratică'.

'Nu poliția este cea care intră în universități, ci democrația', a promis șeful guvernului conservator, Kyriakos Mitsotakis Acesta este 'un mijloc de a închide ușa violenței și a deschide calea libertății', a adăugat premierul.

La Salonic au avut loc incidente între manifestanți și forțele de ordine, după cum a relatat agenția elenă ANA.

Miercuri, 5.000 de persoane au defilat la Atena, manifestația fiind presărată cu incidente.

Poliția a făcut uz de gaze lacrimogene și a reținut 24 de persoane acuzate de 'posesie și uz de explozivi', conform unei surse judiciare. Trei polițiști au fost spitalizați, potrivit autorităților, în vreme ce organizatorii au anunțat patru răniți.

 

Deputații opoziției de stânga au votat contra proiectului de lege, arătând că prezența poliției în universități contravine principiului european al autonomiei acestor instituții, și criticând politica de represiune a guvernului.

Conform noii legi, acest corp de poliție de 1.000 de persoane, în ținută specială și fără arme de foc, dar dotat cu bastoane și gaze paralizante, va patrula în universități.

Până acum, poliția nu era autorizată să intervină în universități decât la solicitarea rectoratelor.

În Grecia, universitățile sunt adesea scena unor violențe: în luna octombrie, fotografia cu rectorul Universității Economice de la Atena agresat de un grup de tineri, care îi atârnaseră de gât o pancartă pe care scria 'Solidaritate cu ocupațiile', a făcut turul rețelelor sociale și a șocat opinia publică.

Înființarea unei poliții universitare este însă un subiect delicat în Grecia de la înăbușirea în sânge la 17 noiembrie 1973, de către armată și poliție, a unei mișcări studențești la Școala Politehnică din Atena împotriva juntei coloneilor.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău