Grecia: Parlamentul a adoptat o lege care facilitează împrumutul de antichități în străinătate

  • 14 Februarie 2023 10:23
Grecia: Parlamentul a adoptat o lege care facilitează împrumutul de antichități în străinătate

Parlamentul grec a adoptat luni, 13 februarie, o lege care facilitează expunerea de antichități rare în muzee din străinătate, însă arheologii sunt îngrijorați de faptul că această reformă ar putea deschide calea pentru "exportul" pe termen lung de obiecte rare, informează Agerpres.

Decizia vine, de asemenea, în contextul în care guvernul grec poartă discuții cu British Museum cu privire la posibila întoarcere la Atena a Frizelor Parthenonului.

Cotidianul londonez Financial Times a relatat săptămâna trecută că faimoasele fresce preistorice din Santorini "au fost menționate Atenei" ca putând face parte dintr-un schimb de împrumuturi.

Asociația arheologilor greci a declarat însă că va încerca să blocheze legea prin acționarea în instanță.

"Antichități importante ar putea fi trimise în străinătate pentru 50, 100 sau mai mulți ani", a declarat asociația într-un comunicat.

Ministerul grec al Culturii încearcă de ani de zile să negocieze acorduri pentru repatrierea antichităților fără a recurge la acțiuni în justiție.

Principalul său obiectiv rămâne restituirea Frizelor Parthenonului, deținute de British Museum din secolul al XIX-lea.

Ministrul Culturii, Lina Mendoni, a declarat luni că Atena propune "expoziții pe termen lung" de antichități grecești în Marea Britanie pentru a permite "întoarcerea și reunificarea" Frizelor Parthenonului.

Londra afirmă că sculpturile au fost "achiziționate legal" în 1802 de diplomatul britanic Thomas Bruce, al șaptelea conte de Elgin, care le-a vândut apoi către British Museum. Grecia susține însă că operele de artă au făcut obiectul "unui furt" atunci când țara se afla încă sub ocupație otomană.

Anul trecut, Ministerul grec al Culturii a negociat un acord pentru achiziționarea a 161 de antichități din Epoca Bronzului care făceau parte din colecția miliardarului și filantropului american Leonard Stern.

Acesta prevede ca, în următorii 25 de ani, colecția să fie restituită treptat Greciei, după ce va fi expusă la Metropolitan Museum of Art din New York.

Acordul a fost însă criticat de Asociația arheologilor greci, care consideră că Leonard Stern este un "beneficiar dovedit al descoperirilor arheologice care au făcut obiectul contrabandei" și că s-ar crea un precedent negativ dacă s-ar permite colecționarilor bogați să scape de justiție.

Potrivit asociației, miliardarul a deținut deja un idol de marmură din Epoca Bronzului provenind din Sardinia, care ulterior a fost confiscat în 2018 din colecția miliardarului Michael Steinhardt pentru trafic de antichități.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău