Grecia | Ministrul apărării și-a anunțat demisia, înaintea votului privind Macedonia
-
13 Ianuarie 2019 13:35
Ministrul apărării elen și principalul aliat al coaliției guvernamentale a premierului Alexis Tsipras, Panos Kammenos, și-a anunțat duminică demisia, înaintea unui vot parlamentar pe tema noului nume al Macedoniei, transmit AFP și Reuters.
"Chestiunea macedoneană nu-mi permite să nu-mi sacrific postul de ministru", a declarat Kammenos, anunțând "retragerea din guvern" a membrilor partidului său, într-o declarație în direct în fața camerelor.
"Îi mulțumesc premierului pentru cooperarea noastră și i-am explicat că din cauza acestei chestiuni naționale nu mai putem continua", a adăugat el, la încheierea unei întrevederi cu Tsipras.
Kammenos, șeful micului partid suveranist Grecii Independenți (ANEL), îi aducea în general șapte voturi lui Tsipras în parlament. Această "dezertare" ar putea destabiliza coaliția guvernamentală înaintea alegerilor legislative prevăzute pentru octombrie, dar care ar putea fi devansate pentru luna mai, ca să coincidă cu alegerile europene.
Vineri, parlamentul macedonean a ratificat acordul privind redenumirea țării drept "Republica Macedoniei de Nord" care, pentru a intra în vigoare, trebuie aprobat și de partea greacă. Votul în parlamentul de la Atena ar urma să aibă loc "în 10 zile", potrivit declarațiilor lui Tsipras.
Cu toate că nu are nevoie decât de o majoritate simplă pentru a ratifica definitiv schimbarea numelui Macedoniei, șeful guvernului elen dispune doar o mică marjă de manevră (153 de deputați din 300, din care 145 sunt din propriul partid de stânga, Syriza). Principalul partid de opoziție, Noua Democrație (care are în parlament 78 de aleși), a anunțat că va vota împotrivă.
Atena și Skopje au semnat la 17 iunie un acord istoric pentru a redenumi fosta republică iugoslavă cu titulatura de "Republica Macedoniei de Nord", punând capăt la aproape 30 de ani de disensiuni pe această temă între cele două țări.
În urma acordului, Grecia s-a angajat să renunțe la vetoul său privind aderarea Macedoniei la NATO și referitor la negocierile de aderare la UE a acestui mic stat balcanic cu 2,1 milioane de locuitori.
Începând din 1991, când Macedonia a devenit suverană în urma dezmembrării fostei Iugoslavii, Atena a acuzat-o de tentativă de însușire a moștenirii elene a provinciei grecești omonime și chiar de aspirații teritoriale față de Grecia.
Sursa: Agerpes