Grecia | Insula Creta, zguduită de cutremure puternice

  • 28 Septembrie 2021 10:57
Grecia | Insula Creta, zguduită de cutremure puternice

Creta a fost zguduită de noi replici seismice marți, la o zi după un cutremur puternic soldat cu moartea unui bărbat și 11 răniți, precum și cu pagube materiale care au lăsat numeroase persoane fără adăpost, informează AFP, potrivit Agerpres.

Cea mai puternică dintre replici, cu magnitudinea 5,3, s-a produs la ora locală 7:48 (4:48 GMT), conform Institutului de geodinamică al Observatorului din Atena, în timp ce primul ministru Kyriakos Mitsotakis, originar din Creta, se pregătea să se deplaseze la fața locului.

Potrivit rezultatelor unei inspecții preliminare, o mie de clădiri au fost avariate de cutremurul de luni, cu epicentrul la o adâncime de 10 km, în apropierea micului oraș Arkalochori, unde a fost consemnat decesul unui muncitor în construcții care lucra într-o biserică al cărei acoperiș s-a prăbușit. Alte unsprezece persoane au fost spitalizate, majoritatea cu fracturi.

După cutremurul principal, Observatorul din Atena a înregistrat luni peste treizeci de replici în cinci ore, dintre care cele mai importante au avut magnitudinea 4,6.

''Noaptea a fost foarte dificilă, am avut multe replici'', a declarat o responsabilă din cadrul comunității din Arkalochori, Chryssoula Kegerogloula, pentru postul public elen ERT. ''Am stat trează toată noaptea'', a adăugat ea.

Autoritățile au instalat corturi și au mobilizat zeci de camere de hotel pentru a adăposti sutele de persoane ale căror case au fost considerate prea periculoase pentru a locui în continuare în ele. Kegeroglou a precizat că o mie de oameni au dormit în corturi.

Grecia este străbătută de importante falii geologice, iar cutremurele sunt frecvente în această regiune.

Ultimul seism mortal s-a produs la data de 3 martie în centrul Greciei, în Elassona, lăsând în urmă un mort și zece răniți, precum și pagube extinse.

La 30 octombrie 2020, un cutremur cu magnitudinea 7 produs în Marea Egee, între insula Samos din Grecia și orașul Izmir din Turcia, s-a soldat cu 114 morți Turcia și două decese în Samos.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău