Grecia: Fostul domeniul regal Tatoi va fi redeschis pentru vizite turistice eco-responsabile

  • 22 Ianuarie 2021 18:00
Grecia: Fostul domeniul regal Tatoi va fi redeschis pentru vizite turistice eco-responsabile

Guvernul conservator al Greciei a anunțat un proiect ce vizează redeschiderea fostului domeniu regal Tatoi, situat la nord-vest de Atena, pentru vizite eco-responsabile și pentru comerțul cu produse de fermă, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Acest sit este strâns legat de istoria noastră modernă", a declarat vineri istoricul Costas Stamatopoulos, expert în istoria familiei regale a Greciei, pentru televiziunea de stat TV ERT. "Statul a decis, în sfârșit, să îl ia în serios", a adăugat el.

Proiectul prevede relansarea unei "mărci istorice" de produse agricole comercializate în urmă cu mai multe decenii pe domeniul Tatoi, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Guvernului elen, Christos Tarantilis.

"Vrem ca domeniul Tatoi să devină o destinație atractivă pe întreaga durată a anului și pentru toate vârstele, grație unor infrastructuri și activități durabile și eco-responsabile", a declarat în această săptămână ministrul elen al Culturii, Lina Mendoni.

Guvernul de la Atena prevede finalizarea studiilor pentru acest proiect în 2022, a adăugat ea.


Cumpărat în 1872 de regele George I al Greciei, domeniul Tatoi a găzduit în perioada sa de glorie numeroase personalități ale monarhiilor europene.

 Construit inițial pentru a servi drept reședință de vilegiatură a familiei regale, palatul a devenit reședința principală a acesteia după Al Doilea Război Mondial, înainte de a fi abandonat începând din 1967, după exilarea regelui Constantin al II-lea, la finalul unui puci ratat împotriva dictaturii coloneilor.


Domeniul, pe care se află și cimitirul familiei regale, a fost confiscat de junta militară aflată la putere în 1973, inaugurând și o bătălie în instanțele judecătorești. Această saga judiciară s-a încheiat abia în 2002, când Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ordonat statului grec să despăgubească fosta familie domnitoare cu suma de 13,2 milioane de euro.

În prezent, domeniul Tatoi, amenajat pe o suprafață de peste 4.000 de hectare, este în mare parte abandonat. Un alt proiect de valorificare a domeniului regal fusese anunțat de un fost guvern grec în 2007.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău