Grecia: După studenți, jurnaliștii se împotrivesc la rândul lor planului de securitate al guvernului

  • 22 Ianuarie 17:17
Grecia: După studenți, jurnaliștii se împotrivesc la rândul lor planului de securitate al guvernului

Noul "plan național de gestionare" a manifestațiilor anunțat de guvern a provocat vineri reacții puternice în rândul asociațiilor jurnaliștilor din Grecia, care denunță "o lovitură gravă dată informării cetățenilor", relatează AFP.

Potrivit acestui proiect, poliția ar urma "să stabilească locuri precise pentru jurnaliștii" care acoperă manifestațiile, ceea ce, potrivit acestora, vizează limitarea libertății lor de deplasare.

Într-o scrisoare adresată ministrului protecției cetățenilor, Michalis Chryssohoidis, "sindicatele jurnaliștilor și media din Grecia (ESIEA), fotoreporterilor (EFE) și corespondenților presei străine în Grecia (FPA) își exprimă opoziția față de planul național de gestionare a manifestațiilor".

"Această delimitare dă o lovitură gravă informării cetățenilor, unul dintre fundamentele democrației", subliniază sindicatele, care cer o întâlnire cu Michalis Chryssohoidis.

În urma protestelor jurnaliștilor, Michalis Chryssohoidis a declarat vineri la postul de radio Skai că regula privind limitarea accesului jurnaliștilor la manifestații nu va fi aplicată decât atunci "când jurnaliștii o solicită", în caz de incidente grave.

Planul guvernamental prevede, de asemenea, utilizarea de portavoci de către poliție pentru a gestiona situația în caz de dispersare a manifestației de către forțele de ordine sau folosirea de gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

Acest plan de gestionare a manifestațiilor a fost făcut public joi Michalis Chryssohoidis, într-un moment în care poliția a făcut pentru scurt timp uz de gaze lacrimogene pentru a dispersa o manifestație a studenților de la Salonic.

Studenții protestează de două săptămâni împotriva unui proiect de lege al Ministerului Educației privind instituirea unui corp de poliție în universități, o premieră în Grecia.

Primele pagini ale ziarelor din Grecia au reflectat vineri aceste noi politici de securitate. "Democrație polițienească", titrează Ziarul Redactorilor (stânga), în timp ce Eleftheros Typos (dreapta) salută prezența poliției în universități cu titlul: "Sfârșitul toleranței pentru huligani".

Cotidianul liberal Kathimerini evocă pe prima pagină o "reacție a rectorilor" împotriva măsurilor guvernamentale și persistența Ministerului Educației "în a face să avanseze o evoluție care sapă o prăpastie între cele două părți".

La putere de peste un an și jumătate, guvernul lui Kyriakos Mitsotakis a făcut din "securitate o prioritate", crescând efectivele și numărul de controale ale forțelor de ordine în centrele urbane și închizând frontierele pentru a reduce numărul sosirilor de migranți și refugiați.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
3
Nori împrăștiați
Umiditate:60 %
Vint:6,69 m/s
Sun
3
Mon
4
Tue
1
Wed
0
Thu
1

Curs oficial BNM 06 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1524 -0.0000
USD 17.5751 -0.0000
RON 4.3335 -0.0000
UAH 0.6337 -0.0000
RUB 0.2386 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău