Grecia cere Turciei să renunțe la trimiterea navei Oruc Reis la sud de insula Kastellorizo

  • 12 Octombrie 2020 10:53
Grecia cere Turciei să renunțe la trimiterea navei Oruc Reis la sud de insula Kastellorizo

Grecia a condamnat luni decizia Turciei de a trimite nava de explorare Oruc Reis în Mediterana de Est, calificând această hotărâre drept o ''amenințare directă la pacea și securitatea regiunii'', transmit AFP și Reuters, preluat de Agerpes.

Nava controversată se va afla în Mediterana de Est ''din 12 până în 20 octombrie'', a anunțat duminică marina turcă.

''Noua NAVTEX (notificare maritimă, n.red.) turcă pentru studii la sud de Kastellorizo, în interiorul platformei continentale grecești, la o distanță de numai 6,5 mile nautice de țărmurile grecești, este o escaladare majoră'' și o ''amenințare directă la pacea și securitatea în regiune'', a indicat Ministerul de Externe grec într-un comunicat.

Această decizie, care survine la câteva zile după o întâlnire a miniștrilor de externe grec și turc, când Ankara s-a angajat față de propunerea unei date pentru discuții exploratorii, arată că Turcia ''nu inspiră încredere și nu dorește cu adevărat un dialog'', a menționat diplomația greacă.

''Cerem Turciei să-și retragă decizia'', a subliniat Grecia.

Potrivit notificării maritime turce, navei Oruc Reis i se vor alătura în următoarea misiune de "sondaj seismic" alte două nave, Ataman și Cengiz Han. Aceste două vase vor continua activitățile la sud de insula Kastellorizo până la 22 octombrie.

Grecia revendică controlul asupra apelor ce înconjoară insula Kastellorizo, pretenție respinsă de Turcia, care insistă că are drepturi mai extinse datorită litoralului său mai lung.

În cadrul unui summit desfășurat în 1-2 octombrie la Bruxelles, Uniunea Europeană a amenințat Turcia cu sancțiuni dacă aceasta nu va opri activitățile de explorare în apele revendicate de Cipru și de Grecia. Ankara a descris această amenințare ca fiind "neconstructivă", dar cea mai recentă decizie a sa probabil va spori din nou tensiunile în relația ei cu Bruxellesul. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău