Grecia ar putea achita anticipat o parte din creditul de aproape patru miliarde, de la FMI

  • 09 Aprilie 2019 14:42
Grecia ar putea achita anticipat o parte din creditul de aproape patru miliarde, de la FMI

Ministrul elen de Finanțe, Euclid Tsakalotos, a confirmat marți informațiile conform cărora Guvernul de la Atena intenționează să restituie înainte de scadență o parte din masivul împrumut luat de Fondul Monetar Internațional (FMI), informează publicația elenă Kathimerini.

Este vorba de un credit în valoare de 3,5-4 miliarde de euro, cu o rată a dobânzii de peste 5%, reprezentând tranșele pentru 2019 și 2020, a sugerat Tsakalotos în declarațiile acordate postului de radio Thessaloniki. Economiile rezultate vor fi folosite pentru a reduce taxele și a îmbunătăți politica socială, a adăugat ministrul elen de Finanțe.

Săptămâna trecută, Klaus Regling, directorul general al Mecanismului European de Stabilitate (ESM), a sugerat că ar fi 'înțelept' din partea Greciei să achite anticipat creditele către FMI deoarece ele sunt mai scumpe decât randamentele pe care le plătește în prezent Atena pentru a se împrumuta de pe piețele de obligațiuni.

Declarația a fost făcută la reuniunea Eurogrup de la București, unde miniștrii de Finanțe din zona euro au anunțat acordarea unei tranșe de aproape un miliard de euro Greciei, ca parte a programului de monitorizare a reformelor după încheierea programului de asistență financiară.

Atena poate accesa banii cu condiția să-și respecte angajamentele privind reformele, în special legea care extinde protecția oferită debitorilor împotriva procedurilor de executare silită a reședințelor primare, care face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri destinate accelerării procesului de curățare a bilanțului băncilor.

Tranșa de aproape un miliard de euro va majora rezerva financiară (buffer) și va permite țării să se împrumute la rate mai favorabile de pe piețe.

Este prima tranșă din pachetul de 4,8 miliarde de euro pe care creditorii din zona euro s-au angajat să-l acorde Greciei până în 2022, ca parte a unui program acordat după încheierea asistenței financiare. În schimb, autoritățile de la Atena trebuie să continue reformele. 

O parte din bani vin din profiturile generate de băncile centrale din zona euro de pe urma portofoliilor lor de obligațiuni guvernamentale grecești.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Tue
17
Wed
18
Thu
18
Fri
19
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău