Grecia a trimis scrisori la NATO și Națiunile Unite pentru a reclama declarații ale Turciei

  • 07 Septembrie 2022 18:35
Grecia a trimis scrisori la NATO și Națiunile Unite pentru a reclama declarații ale Turciei

Grecia a trimis scrisori la NATO și Națiunile Unite pentru a reclama ceea ce a calificat drept declarații „inflamatoare'' ale președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și pentru a le cere să condamne comportamentul Ankarei, au indicat miercuri surse diplomatice citate de Reuters.

Cele două țări, aliate în cadrul NATO, dar inamici istorici, sunt în dispută de mai multe decenii în legătură cu mai multe probleme, între care delimitarea platoului continental, survolarea Mării Egee și insula divizată Cipru, transmite agerpres.

Luni, UE și-a exprimat preocuparea față de afirmațiile președintelui turc, care a acuzat Grecia - stat membru al Uniunii - că a ocupat insule demilitarizate din Marea Egee, adăugând că Turcia este gata să "facă tot ce este necesar", la momentul potrivit.

Potrivit agenției turce de presă Anadolu, Ankara a trimis săptămâna aceasta scrisori la UE, NATO și ONU pentru a-și explica poziția și opinia în probleme cum sunt delimitarea spațiului aerian, a apelor teritoriale și statutul insulelor demilitarizate din Marea Egee.

Miercuri, surse diplomatice grecești au afirmat că scrisorile trimise de Turcia și argumentele sale sunt nefondate și încalcă legislația internațională. Sursele au precizat că Atena a trimis la rândul ei scrisori la ONU și NATO.

"Atitudinea turcă este un factor de destabilizare pentru unitatea și coeziunea Alianței nord-atlantice, slăbind flancul sudic al NATO într-un moment de criză", a denunțat ministrul de externe turc Nikos Dendias într-o scrisoare remisă secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău