Grecia: 28 de arestări în urma unor violențe în timpul manifestației de marcare a revoltei studențești din 1973
-
18 Noiembrie 2019 11:52
Poliția a transmis luni că a arestat 28 de persoane implicate în violențele care au izbucnit duminică seară după o manifestație uriașă pentru marcarea a 46 de ani de la revolta studențească împotriva juntei militare în 1973, relatează AFP, preluat de Agerpres.
"În anumite cazuri, grupuri de persoane au încercat să desfășoare acțiuni ilegale și au atacat forțele de poliție", se arată într-un comunicat al poliției publicat în noaptea de duminică spre luni.
Majoritatea incidentelor au avut loc în cartierul contestatar Exarchia, unde forțele de poliție sunt acuzate că au agresat spontan manifestanți.
O femeie a spus că a fost lovită în cap în timp ce se afla pe stradă, iar un jurnalist susține că a fost lovit după ce a filmat violențele.
În același timp, mai mulți tineri au fost arestați după descoperirea unor cocktailuri Molotov și pietre pe acoperișul unui imobil din Atena, conform poliției.
Peste 30.000 de greci au manifestat la Atena și în alte mari orașe din Grecia duminică pentru a marca revolta studențească de la 17 noiembrie 1973 împotriva dictaturii coloneilor. Această manifestație anuală, una dintre cele mai mari din capitala Greciei, cu participarea a 20.000 de protestatari, a fost prima de la alegerea noului guvern conservator.
Sub supravegherea a numeroase forțe de poliție, manifestația a fost în acest an influențată de opoziția de stânga față de guvernul condus de Kyriakos Mitsotakis, ales în iulie sub promisiunea de a consolida securitatea și ordinea.
Manifestația, care degenerează deseori în ciocniri cu poliția, marchează 46 de ani de la revolta studenților Școlii Politehnice din Atena împotriva regimului coloneilor, susținut de SUA (1967-1974). Asaltul unor tancuri asupra universității a dus la moartea a cel puțin 24 de persoane.
În mod tradițional, manifestația se termină în fața ambasadei americane, deoarece SUA susțineau în acea perioadă junta coloneilor. Duminică, la Atena, clădirea ambasadei SUA a fost plasată sub un puternic dispozitiv de securitate, fiind înconjurată de mașini de poliție.
La mai puțin de o lună după ce și-a preluat funcția, premierul Kyriakos Mitsotakis a abolit așa-numita lege a "azilului universitar". Moștenită de la revolta studențească din 1973, această lege, care interzice poliției să intre pe terenul universităților elene, a fost sinonimă cu revenirea Greciei la democrație.
Odată cu apropierea comemorării, parlamentul grec a votat joi înăsprirea pedepselor cu închisoarea pentru violențe urbane. Aruncarea unui cocktail Molotov, practică extrem de răspândită în timpul manifestațiilor din Grecia, este acum pasibilă de zece ani de închisoare, față de cinci ani până acum.
Sursa:Agerpres