Grecia: Salariile șefilor fondului de salvare a băncilor ar putea fi reduse cu 40%

  • 22 Mai 2015 16:47
Grecia: Salariile șefilor fondului de salvare a băncilor ar putea fi reduse cu 40%

Atena va reduce salariile șefilor HFSF cu 40% deoarece pachetele lor salariale reprezintă 'o provocare' în timpul acestei perioade de austeritate în care se fac reduce în toate sectoarele, a anunțat vineri Ministerul de Finanțe, transmite Reuters.

Prin această decizie vor fi economisiți anual peste 300.000 euro (335.000 dolari), susțin autoritățile de la Atena. Reducerea salariilor va trebui aprobată de creditorii internaționali. Un oficial elen a explicat că salariul anual directorului general al Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei se ridică la 215.000 euro, iar al președintelui Board-ului la 175.000 euro.

Ministrul de Finanțe Yanis Varoufakis înțelege că funcțiile ce implică responsabilități ridicate trebuie să fie remunerate în consecință dar salariile de la HFSF sunt o provocare pentru societatea elenă într-o perioadă în care au scăzut veniturile din sectorul public și din cel de stat, se arată în declarația instituției.

În prezent se caută o nouă conducere a Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei, după demisia directorului general Anastasia Sakellariou și a președintelui Board-ului Christos Sclavounis.

HFSF, principalul acționar al băncilor elene, controlează 66,9% din Piraeus Bank, 66,4% din Alpha, 57,2% din National Bank of Greece și 35,4% din Eurobank.

În ultimele luni, acțiunile băncilor înregistrează scăderi la bursă, pe fondul temerilor privind un control mai strâns al Guvernului, după ce premierul Alexis Tsipras a tot repetat că statul va exercita un control strict asupra băncilor și va face schimbări în conducerea acestora.
Un alt motiv l-a constituit majorarea volumului creditelor neperformante și deteriorarea condițiilor de lichiditate, în condițiile în care ieșirile din depozitele băncilor elene s-au intensificat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:5,66 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău