Grecia: Liderii zonei euro au ajuns la un acord

  • 13 Iulie 2015 18:18
Grecia: Liderii zonei euro au ajuns la un acord

La Bruxelles liderii zonei euro au ajuns la un acord, în unanimitate, pentru începerea negocierilor cu Grecia legate de acordarea unui nou ajutor financiar.

După 17 ore de discuții, summitul zonei euro s-a încheiat cu un anunț potrivit căruia prin acest acord politic a fost respinsă ideea ca Grecia să fie obligată să părăsească zona euro. Până la obținerea celui de-al treilea pachet de ajutor financiar de către Atena mai sunt, însă, pași de urmat. 

În primul rând este nevoie de aprobarea Parlamentului de la Atena pentru ca, oficial, să înceapă procedura și Grecia să poată să obțină finanțarea prin Mecanismul de Stabilitate, înființat în 2010, să acorde asistență financiară statelor membre ale zonei euro. Totodată, unele parlamente din aceste state, inclusiv ale Franței și Germaniei, trebuie să voteze propunerea de finanțare și, în același timp, să înceapă negocierile pentru ca Mecanismul de Stabilitate să aprobe cererea, iar întreaga procedură va dura câteva săptămâni.

În propunerile miniștrilor de finanțe ai zonei euro făcute Greciei și negociate îndelung astă-noapte, propuneri care vor fi supuse votului legislativului de la Atena se află, între altele, modificarea TVA, a sistemului de pensii, extinderea bazei de impozitare pentru a crește veniturile la buget, independența Oficiului Național de Statistică, privatizarea sistemului de sănătate și a celui bancar. Grecia ar urma să primească ajutor financiar, iar o parte din bani va merge în recapitalizarea băncilor elene care vor fi apoi privatizate.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău