Grâul și porumbul s-au ieftinit după plecarea primei nave încărcată cu cereale din Ucraina

  • 01 August 2022 16:43
Grâul și porumbul s-au ieftinit după plecarea primei nave încărcată cu cereale din Ucraina

Cotațiile futures la grâu și porumb au scăzut luni la bursa de la Chicago, după ce prima navă încărcată cu cereale din Ucraina a plecat din portul Odesa, în conformitate cu termenii acordului semnat cu Rusia, ceea ce a dat naștere la speranțe că Ucraina va putea relua exporturile de cereale la scară largă, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În jurul orei 10:56 GMT, la grâu, cel mai tranzacționat contract la CBOT a scăzut cu 1,8% până la 7,93 dolari per bushel, în timp ce cotația porumbului a scăzut cu 2,2% până la 6,06 dolari per bushel.

Nava cargo Razoni sub pavilion panamez, încărcată cu 26.000 de tone de porumb a părăsit luni portul Odesa la ora 6:17 GMT cu destinația portul Tripoli din Liban. Nava este așteptată să sosească la Istanbul în data de 2 august și își va continua drumul spre destinație, după inspecțiile care vor fi efectuate la Istanbul.

Aceasta este prima navă care pleacă din Odesa după ce invazia rusească a blocat porturile maritime ale Ucrainei în urmă cu cinci luni.

"Cotațiile la grâu și porumb sunt în scădere astăzi după știrile că prima navă a plecat din Ucraina cu cereale pentru export utilizând un coridor sigur de shipping, ceea ce crește probabilitatea că vom vedea mari cantități de grâu și porumb din Ucraina care vor ajunge pe piața mondială", a spus Matt Ammermann, analist la firma StoneX.

După invazia rusească, exporturile de cereale ale Ucrainei au fost reorientate spre transportul rutier și fluvial cu direcția Europa de Est, însă traderii subliniază că este nevoie de transporturile maritime pentru a crește, în mod semnificativ, volumul livrărilor.

"Cu siguranță proprietarii navelor care sunt blocate în Ucraina începând din februarie vor vrea să le scoată de acolo. Întrebarea care se pune este dacă proprietarii de nave vor fi dispuși să revină în porturile din Ucraina pentru a prelua o nouă încărcătură de cereale", a subliniat Matt Ammermann.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău