Grâul și lactatele continuă să împingă în sus prețurile mondiale la alimente

  • 02 Decembrie 2021 14:33
Grâul și lactatele continuă să împingă în sus prețurile mondiale la alimente

Indicele global al prețurilor produselor alimentare și-a continuat creșterea în luna noiembrie, pentru a patra lună consecutiv, stimulate de o cerere puternică pentru grâu și produse lactate, a anunțat joi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite AFP, potrivit Agerpres.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna noiembrie 2021, acest indice a crescut cu 1,2% comparativ cu luna octombrie, până la 134,4 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna iunie 2011. FAO subliniază că acest indice continuă să se apropie de recordul absolut de 137,6 puncte, înregistrat în luna februarie 2011.

Laptele praf, untul și pâinea sunt în mare parte responsabile de creșterea globală înregistrată în luna noiembrie, ca urmare a cererii puternice la nivel mondial și a cotațiilor ridicate la materiile prime agricole, în frunte cu grâul.

În ceea ce privește prețurile lactatelor, indicele calculat de FAO a înregistrat o creștere de 3,4% comparativ cu luna octombrie, în condițiile în care "cumpărătorii încearcă să se aprovizioneze pe termen scurt pe fondul prognozelor referitoare la o înăsprire a piețelor", susține FAO. De asemenea, prețul cerealelor calculat de FAO a crescut cu 3,1% în luna noiembrie comparativ cu luna octombrie, în condițiile în care prețul grâului a atins cel mai ridicat nivel de după luna mai 2011. "Această creștere reflectă cererea puternică pe fondul livrărilor limitate, în special pentru grâul de calitate superioară, precum și îngrijorările cu privire la ploile insuficiente din Australia și posibilitatea modificării măsurilor de export în Federația Rusă", subliniază FAO.

În schimb, prețul uleiurilor vegetale calculat de FAO a scăzut ușor cu 0,3%, ca urmare a diminuării cotațiilor la uleiul de soia și uleiul de rapiță dar și a scăderii prețului petrolului. La rândul său, prețul global la carne calculat de FAO a scăzut cu 0,9% în noiembrie, aceasta fiind a patra lună de scădere consecutivă.

Tot joi, FAO a dat publicității și un set de noi estimări revizuite cu privire la producția mondială de cereale în 2021, prognozând o producție de 2,791 miliarde de tone, mai mică față de cea de 2,793 miliarde de tone prognozată luna trecută. FAO a precizat că această revizuire este cauzată în primul rând de reducerea estimărilor sale cu privire la producțiile de orz și sorg. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău