Gradul de vaccinare în R. Moldova a ajuns la 14,3 la sută, fără însă a contabiliza și persoanele imunizate în afara țării

  • 13 Iulie 2021 11:53
Gradul de vaccinare în R. Moldova a ajuns la 14,3 la sută, fără însă a contabiliza și persoanele imunizate în afara țării

Republica Moldova ocupa locul 31 din cele 47 de țări din Europa privind incidența de infectare cu Covid-19, aceasta fiind de 25 de cazuri la 100 de mii de locuitori. Numărul de infectări este în creștere cu 22 la sută comparativ cu săptămâna trecută, susțin reprezentanții din sănătate. Între timp Republica Moldova devine prima țară din Europa care beneficiază de vaccinuri Johnson&Johnson prin intermediul platformei Covax, transmite Radio Chișinău.

Numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 în Republica Moldova este în creștere, în special în localitățile din stânga Niatrrului. Cele mai multe cazuri de infectare sunt de import. 13 dintre acestea au fost depistate la persoane care s-au întors recent din Federația Rusă, care se confruntă cu un nou val pandemic, generat de varianta Delta a virusului. Astfel, se menține ridicat riscul reizbucnirii unui nou val pandemic, generat de Sars-COV-2.  

Gradul de vaccinare în Republica Moldova a ajuns la 14,3 la sută, fără însă a contabiliza și persoanele imunizate în afara țării. Serul AstraZeneca este cel mai utilizat, stocul de astfel de vaccin urmând a fi suplinit cu cel puțin 50 de mii de doze, până la sfârșitul lunii august.

Mai mult, pentru a susține în continuare procesul de vaccinare, în acest sfârșit de săptămână vor avea loc alte două maratoane de vaccinare, susține Secretarul de Stat la Ministerul Sănătății, Denis Cernelea.

„Primul maraton va avea loc sâmbătă, la Palatul Republicii, se va administra doza II pentru vaccinul Sputnik, să amintim, a fost o prezență în jur de 4 mii de persoane cu trei săptămâni în urmă. Inclusiv duminică, pe data de 18, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în regiunea malina mică, N. Testemițanu 25 și 27 va fi organizat maratonul pentru administrarea vaccinului AstraZeneca. De asemenea, la Cetatea Soroca, o atracție turistică cu un număr mare de persoane, va fi un eveniment organizat în parteneriat cu Asociația Națională pentru Turism, la fel, vom activa cu echipa mobilă.”

Lotul de vaccinuri Johnson&Johnson, de peste 150 de mii de doze, donat de SUA și care a ajuns deja în Republica Moldova, poate fi utilizat timp de 4 sau 5 luni, eficiența acestuia fiind de 80 la sută, începând cu a cincea săptămână după administrarea vaccinului. Lotul integral de vaccinuri Johnson&Johnson constituie 518 mii doze, și va fi donat Chișinăului după asimilarea în întregime a lotului curent. Sîptămâna viitoare, la Chișinău urmează să ajungă și peste 100.600 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, alocate cu titlu gratuit de Guvernul de la București.

Totodată, crește alarmant numărul cazurilor de infectări de COVID-19 în întreaga lume, datorită mutațiilor rapide ce au loc la nivel de virus, susține medicul-epidemiolog, Angela Paraschiv.

„Totodată, este de menționat faptul că, datorită mutațiilor care apar la nivelul structurii virusului SarsCov-2, în ultima perioadă observăm o creștere semnificativă, practic exponențială a numărului cazurilor la nivel mondial. Acest lucru este în special în țările unde rata acoperirii cu vaccin este destul de joasă, dar menționăm acele țări unde, necăutând la faptul că este o acoperire cu vaccin este destul de înaltă, observăm și cazuri de infectare. Este de menționat că aceste cazuri sunt înregistrate în special, printre persoanele tinere care încă nu au fost imunizate.”

Amintim că  în Republica Moldova sunt deschise peste 530 de puncte de vaccinare, inclusiv cele mobile. Astfel, persoanele care doresc să se vaccineze, sunt îndemnate să consulte site-ul Ministerului Sănătății, www.vaccinaregov.md sau să se adreseze la medicul de familie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău