Grace Liu din SUA învață limba română la Comrat. „Când mi-au spus că ar vrea să mă trimită în R. Moldova, nu știam unde se află, credeam că e în Africa”

  • 26 Aprilie 2019 10:23
Grace Liu din SUA învață limba română la Comrat. „Când mi-au spus că ar vrea să mă trimită în R. Moldova, nu știam unde se află, credeam că e în Africa”

De aproape doi ani, profesoara Grace Liu din Saint Louis, SUA, predă limba engleză în Republica Moldova, în mare parte la Comrat unde și locuiește.

De două luni, ea a început să învețe în regiunea găgăuză limba română. Face ore cu profesoara Carmen Dimitriu, de la Institutul Limbii Române. Deși Grace Liu nu vorbește încă foarte bine în română, ea știe despre Eminescu și are deja câteva cărți de studiere a limbii române.

„Am început să iau ore de  română cu Carmen Dimitriu, pentru că este limba de stat și mi-ar plăcea să o învăț, să  înțeleg și să pot vorbi în română cu oamenii. Și apoi, limba româna mi se pare mai apropiată de limba engleză. Poate unele cuvinte sunt la fel. Deși nu știu acum prea multe în română, eu folosesc în propozițiile mele „Bună ziua”, „Bună seara”, „Mulțumesc” sau  „Eu sunt Grace” și oamenilor le place asta, uneori chiar râd.  Oamenilor le place atunci când manifești interes pentru limbă și pentru istorie. Din păcate am foarte puțin timp pentru a studia. Însă în lunile următoare voi învăța mai mult”, susține Grace Liu.

Deși acum spune că este îndrăgostită de Republica Moldova, când a auzit prima dată unde va preda engleza, profesoara Grace Liu credea că vine în Africa.

La telefon, când mi-au spus că ar vrea să mă trimită în R. Moldova, nu știam unde se află, credeam că e în Africa. Am venit aici și, deși nu vorbeam româna și rusa, am înțeles că nu este neapărat o problemă, pentru că oameni  sunt foarte prietenoși, blânzi și plini de speranță. În acești doi de când lucrez aici, am învățat foarte multe despre Moldova. Este o țară cu o istorie lungă, dar cu o viață foarte grea. Cu multe războaie. Dar oameni lucrează foarte mult, cred că ei sunt mereu cu brațele deschise pentru a le spune bun venit străinilor. Îmi place cultura acestei țări, îmi place această țară, razele soarelui, îmi place vinul, fructele, aerul curat de aici. E atât de drăguț”, spune emoționată profesoara.

În timpul liber îi place să călătorească și să descopere locurile frumoase din R. Moldova. Grace Liu spune că în R. Moldova se simte în siguranță, mai ales grație oamenilor despre care afirmă că sunt mărinimoși.

„Cel mai mult îmi plac oameni. Aici este foarte sigur și oamenii au încredere unii în altul. Uneori, urc în autobuzul greșit și ajung într-un alt oraș, dar nu mi-e frică niciodată. Oamenii nu mă rănesc, încearcă să mă ajute. Odată, în loc să urc microbuzul care duce spre Comrat, am urcat în cel ce duce în Ceadâr-Lunga. Și unii oameni s-au oferit să mă ia acasă, iar altcineva mi-a găsit un taxi cu care să ajung la Comrat. Oamenii sunt mărinimoși, nu cred că m-am simțit undeva mai sigur decât aici”, a povestit Grace Liu pentru Radio Chișinău.

Menționăm că Grace Liu a ajuns să predea limba engleză în R. Moldova prin intermediul unui program american care trimite profesori în aproape toate țările. De asemenea, ea promovează înțelegerea între SUA și Moldova. „Sunt un profesor pensionat de la Colegiul din Saint Louis, am predat acolo mulți ani, apoi m-am pensionat și am venit aici. Îmi place experiența din Moldova”, a menționat Grace Liu, care predă engleza la Comrat și organizează traininguri pentru profesorii de engleză din mai multe orașe: Chișinău, Cahul, Bălți, Soroca. 

Autor: Cristina Popușoi

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău