Google transformă sistemul de operare Android într-o rețea globală de detectare a cutremurelor

  • 12 August 14:29
Google transformă sistemul de operare Android într-o rețea globală de detectare a cutremurelor

Google a anunțat marți lansarea unui sistem de avertizare în caz de cutremur pentru telefoanele mobile inteligente echipate cu Android. Prima parte a sistemului va începe să funcționeze de astăzi.

Smartphone-urile primesc alerte declanșate de un sistem de detectare a primelor semne ale unui cutremur, numit 'ShakeAlert', creat de Institutul American de Geofizică (USGS) și de partenerii săi de pe coasta de vest.

Sistemul folosește informațiile colectate de sute de seismografe de pe teritoriul statului pentru a activa trimiterea alertelor care semnalează că „o mișcare telurică a început și un cutremur este iminent”, potrivit site-ului dispozitivului.

„Am văzut o oportunitate de a utiliza Android pentru a furniza oamenilor informații exacte și utile legate de cutremure, atunci când le caută, dar și avertizări cu câteva secunde înainte pentru a se pune la adăpost, atât ei cât și cei dragi, în cazul în care este necesar”, a explicat Marc Stogaitis, inginer la Google, pe blogul companiei.

Utilizatorii de smartphone-uri Android au, de asemenea, posibilitatea de a participa la o rețea bazată pe colaborare pentru detectarea cutremurelor, telefoanele fiind adesea echipate cu mici accelerometre care măsoară mișcarea, capabile să detecteze seismele, a precizat Stogaitis.

„Telefonul dumneavoastră Android poate fi un mic seismograf care se conectează la milioane de alte telefoane pentru a forma cea mai mare rețea de detectare a cutremurelor din lume”, a explicat el, citat de Agerpres.

Telefoanele mobile care observă ceea ce ar putea fi un cutremur pot trimite automat un semnal către un centru, unde computerele analizează datele privind mișcarea și informațiile privind locația pentru a determina dacă un seism este în curs de desfășurare, potrivit Google.

Printre locuitorii din California există mereu o teamă a cutremurului „cel mare”, de o asemenea intensitate încât ar devasta California, stat situat pe falia San Andreas și care se confruntă în mod regulat cu seisme, deși mișcările telurice de magnitudine mare sunt relativ rare.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
17
Câțiva nori
Umiditate:88 %
Vint:3,6 m/s
Mon
18
Tue
18
Wed
16
Thu
17
Fri
17

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău