Google sprijină cercetările împotriva videoclipurilor trucate hiperrealiste

  • 26 Septembrie 2019 12:14
Google sprijină cercetările împotriva videoclipurilor trucate hiperrealiste

Google a făcut publice mii de videoclipuri denumite "deepfake", trucaje hiperrealiste ce prezintă oameni care par că fac sau că spun anumite lucruri (pe care nu le-au făcut și nu le-au spus niciodată în realitate, n.r.), cu scopul de a permite oamenilor de știință să identifice mai ușor aceste conținuturi online potențial periculoase, informează AFP, preluat de Agerpres.

Reprezentanții gigantului căutărilor pe internet au explicat într-un articol online că au filmat sute de videoclipuri cu actori pe care le-au transformat apoi în mii de videoclipuri trucate, grație unor "metode de generare a 'deepfake'-urilor, care sunt accesibile pentru public".

Acel calup de videoclipuri, atât cele reale, cât și cele false, pot fi de acum înainte explorate de cercetători pentru "a dezvolta metode de detectare a videoclipurilor manipulate".

Tehnologiile de Inteligență Artificială (AI), bazate pe învățarea automatizată a computerelor începând de la mari volume de date, au permis punerea la punct a unor aplicații utilizate în prezent în viața cotidiană, precum asistenții vocali și diagnosticele medicale.

Însă anumite aplicații ale AI au scandalizat opinia publică, așa cum a fost cazul unei aplicații pentru smartphone utilizată pentru "a dezbrăca" persoanele scanate cu un telefon mobil.

"Deși numeroase clipuri 'deepfake' sunt concepute în scopuri umoristice, altele ar putea fi dăunătoare pentru indivizi și societate", au subliniat Nick Dufour de la Google și Andrew Gully de la Jigsaw, divizia de cercetare din cadrul Alphabet, compania-mamă ce deține Google.

Numeroase asociații și autorități cu rol de reglementare și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu posibilele repercusiuni asupra rezultatelor scrutinelor politice, în cazul în care videoclipurile trucate înfățișând diverse personalități politice ar fi utilizate pentru a perturba campaniile electorale.

Deocamdată, diferența dintre un videoclip original și un videoclip manipulat poate fi făcută încă, în general, "cu ochiul liber", a remarcat Hao Li, profesor de tehnologii creative la Universitatea Southern California (USC), într-un interviu acordat postului american CNBC pe 20 septembrie. "Însă există și montaje care sunt deja foarte, foarte convingătoare", a precizat el.

"Suntem capabili astăzi să realizăm clipuri care par să fie perfect reale. Adevărata întrebare este cât timp va mai trece până când aceste tehnologii de producere a unor 'deepfake' hiperrealiste să devină accesibile pentru marele public. Cred că nu va fi nevoie de mai mult de 6 luni", a estimat Hao Li. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău