Google marchează descoperirea prezenței sărurilor hidratate pe Marte

  • 29 Septembrie 2015 10:42
Google marchează descoperirea prezenței sărurilor hidratate pe Marte

Motorul de căutare Google și-a schimbat, marți, 29 septembrie, logoul, pentru a marca descoperirea dovezilor spectrale ale prezenței sărurilor hidratate pe Marte, în urma anunțului făcut, luni seara, de NASA.

NASA a anunțat, luni seară, că au fost descoperite dovezi spectrale ale prezenței sărurilor hidratate pe Marte, precizând însă că nu au fost găsite probe directe ale prezenței apei în stare lichidă pe planeta roșie.

În noul logo al Google, cea de-a doua literă "O" - care formează numele motorului de căutare - este înlocuită cu "o planetă roșie", sub formă de animație, care bea apă cu un pai dintr-un pahar.

De asemenea, internauții pot să trimită, prin intermediul unui buton special, noul logo al Google spre a fi publicat pe rețelele de socializare Google+, Facebook și Twitter, dar și prin e-mail.

Google își schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

NASA a anunțat, luni seară, într-o conferință de presă difuzată pe site-ul agenției spațiale, că fâșiile de săruri hidratate pe care le-au descoperit pe versanții craterelor de pe Marte au fost "create de fluxuri de apă în stare lichidă".

 

Savanții americani sunt de părere că acele fâșii de sare hidratată - care au o culoare întunecată - ce apar pe scoarța planetei Marte sunt în mod direct asociate cu fluxurile de apă care curg în mod periodic pe planeta roșie.

Datele transmise de sateliții operați de NASA arată o serie de elemente de relief, care apar pe versanții marțieni, ce sunt asociate cu depozitele de sare.

Astfel de depozite de sare ar putea să modifice punctele de înghețare și de evaporare ale apei în atmosfera rarefiată de pe Marte, păstrând apa respectivă în stare lichidă suficient de mult timp pentru ca aceasta să poată să curgă la nivelul scoarței marțiene.

Cercetătorul Lujendra Ojha și colegii săi de la NASA au prezentat această descoperire într-un articol publicat în Nature Geoscience, potrivit BBC.

Există numeroase implicații ale existenței apei pe Marte, deoarece orice depozit de apă lichidă duce la o creștere considerabilă a posibilității ca microbii să fie prezenți la suprafața acestei planete. În plus, pentru viitoarele echipaje de astronauți care ar ajunge pe Marte, identificarea proviziilor de apă, la mică adâncime sub scoarță, i-ar ajuta să trăiască pe planetă pe baza unor rezerve locale.

Oamenii de știință se întrebau de multă vreme dacă apa ar putea să existe în stare lichidă pe scoarța lui Marte, în zilele noastre.

Sursa: mediafax.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău