Google își propune să utilizeze doar energie fără emisii de carbon până în 2030

  • 15 Septembrie 2020 14:00
Google își propune să utilizeze doar energie fără emisii de carbon până în 2030

Google, deținut de compania Alphabet, își propune să își alimenteze centrele de date și birourile folosind exclusiv energie electrică fără emisii de carbon până în 2030, a declarat pentru Reuters directorul său executiv, pornind de la obiectivul anterior, de a folosi exclusiv energie din surse 100% regenerabile.

''Obiectivul extins'', așa cum l-a descris CEO-ul Sundar Pichai, va forța Google să depășească normele din industria tehnologică de compensare a emisiilor de carbon generate de consumul de energie electrică și implică eforturi tehnologice și politice.

''Problema este atât de imensă, încât mulți dintre noi trebuie să deschidă calea și să prezinte soluții'', a declarat Pichai. ''Suntem un jucător mic, însă putem oferi un exemplu'', a adăugat el.

Incendiile de vegetație sălbatice care mistuie luna aceasta o suprafață record în vestul Statelor Unite au crescut nivelul de conștientizare al publicului cu privire la schimbările climatice, a precizat Pichai, iar Google dorește să atragă și mai mult atenția prin noul său obiectiv, precum și caracteristici de produs.

Sursele de energie regenerabile, precum cele eoliene, solare și altele, au reprezentat anul trecut 61% din consumul global de energie electrică pe oră al Google. Proporția variază în funcție de clădire, sursele fără emisii de carbon îndeplinind 96% din necesarul de energie pe oră al centrului de date al Google din Oklahoma, care se bazează pe energia eoliană, comparativ cu 3% în cazul operațiunilor din Singapore, dependente de gaz.

Însă, Google, care consumă puțin mai multă energie pe an la nivel mondial decât locuitorii și sediile comerciale din Delaware, a deveni mai optimist, estimând că poate reduce diferența cu ajutorul bateriilor pentru depozitarea energiei solare peste noapte, a surselor emergente precum rezervoarele geotermale, dar și printr-o gestionare îmbunătățită a necesităților energetice.

''Planificarea pentru a fi 24 de ore din 24 și 7 zile pe săptămână fără emisii de carbon în centrele noastre de date și campusuri din întreaga lume este o provocare logistică enormă, motiv pentru care am lucrat din greu anul trecut la modelarea modului în care putem face asta'', a spus Pichai. ''Și ne simțim încrezători că putem realiza acest lucru până în 2030'', a adăugat el.

Pichai a refuzat să dezvăluie costul probabil al realizării acestui obiectiv.

Mari rivali ai Google, inclusiv Microsoft și Amazon, au în vedere eliminarea unei cantități mai mari de carbon din atmosferă decât vor emite în deceniile următoare, însă niciunul dintre aceștia nu și-a stabilit public un obiectiv de a stopa utilizarea energiei pe bază de carbon, notează Reuters.

Însă, companiile împărtășesc un obiectiv comun de catalizare a întreprinderilor și guvernelor să reducă poluarea climatică înainte până în anul 2030, când oamenii de știință avertizează că încălzirea globală ar putea deveni catastrofală dacă nu va fi controlată.

Google este neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon din 2007, ceea ce înseamnă că a plantat copaci, a achiziționat credite de carbon și a finanțat proiecte pentru producerea energiei eoliene în zone în care aceasta este abundentă pentru a-și compensa utilizarea cărbunelui și gazelor naturale în alte regiuni. Potrivit estimărilor companiei, 1 milion de tone de emisii între 2006 și lansarea sa din 1998, au fost compensate.

Noile obiective ale companiei includ aducerea a 5 gigawați de energie regenerabilă în apropierea unor furnizori, finanțarea plantării copacilor dincolo de nevoile sale de compensare și schimbul de date sau crearea de parteneriate cu cinci sute de guverne din întreaga lume în vederea reducerii cu 1 gigatonă a emisiilor de carbon anual până în 2030.

Obiectivul Google pentru electricitate fără emisii de carbon satisface o solicitare din partea a 2.000 de angajați ai societății care au formulat în noiembrie anul trecut o petiție către companie pentru ca aceasta să nu mai vândă spațiu de stocare a datelor și alte instrumente de cloud companiile petroliere și sau să finanțeze grupuri ori politicieni care neagă existența schimbărilor climatice.

Luni, mai mulți angajați care au semnat petiția au atras atenția că Google riscă să-și submineze noile obiective în cazul în care continuă să sprijine clienți și politicieni care agravează încălzirea globală. ''Anunțul de astăzi (luni, n.a.) este un pas în direcția corectă, dar urgența situației necesită mai mult'', au transmis angajații într-un comunicat.

Pichai a declarat că Google va continua să ''sprijine pe toată lumea'' cu serviciile sale de stocare în cloud și că va ajuta companiile de exploatare a zăcămintelor de gaze și petrol să facă tranziția către alte surse. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău