Google a închis proiectul Titan care trebuia să ofere internet cu ajutorul dronelor
-
13 Ianuarie 2017 18:40
Compania din domeniul tehnologiei informației Google a anunțat că a închis proiectul Titan care trebuia să ofere internet cu ajutorul dronelor, scrie BBC News în versiunea electronică.
La doar trei ani de când a cumpărat afacerea respectivă, Google a anunțat că renunță la acest proiect care ar fi trebuit să ofere internet în zonele rurale cu ajutorul dronelor proprii, similar proiectului Loon care vizează folosirea baloanelor cu aer cald pentru asigurarea accesului la rețeaua globală de internet.
Dronele, care erau alimentate cu energie solară, au întâmpinat anumite dificultăți tehnice și probleme în ce privește finanțarea.
Miercuri, blogul 9to5 al Google a dezvăluit că de fapt s-ar fi renunțat la proiectul Titan la începutul anului 2016. Un comunicat al Diviziei X a Google, care a fost responsabilă pentru proiectul Titan, a confirmat încheierea proiectului. "Titan a intrat în responsabilitatea Diviziei X la sfârșitul anului 2015, iar la scurt timp după aceea am pus capăt explorării vehiculelor aeriene fără pilot de mare altitudine pentru asigurarea accesului la internet", se arată în comunicatul respectiv. "Prin comparație, la nivelul actual de fezabilitate economică și tehnică, proiectul Loon promite o modalitate mai bună pentru a conecta zonele rurale și cele izolate din anumite părți ale lumii", conform aceleiași surse.
Google a cumpărat Titan Aerospace în 2014, câștigând o licitație în fața competitorului Facebook. În 2015 au început testele de zbor, în urma cărora s-a descoperit că Titan are numeroase probleme tehnice dar și de finanțare. La jumătatea anului 2015 echipa care se ocupa de Titan s-a confruntat cu prăbușirea uneia dintre drone în deșertul Arizona, identificându-se ulterior că a fost vorba despre o problemă tehnică la una dintre aripile aparatului. În comunicatul dat de Divizia X se menționează de asemenea că o parte a celor implicați în proiectul Titan au fost îndrumați către alte proiecte ale companiei, precum Loon sau Wing — divizie dedicată livrărilor cu ajutorul dronelor.
Nici cei de la Facebook nu au fost ocoliți de probleme în ce privește proiectul lor de internet cu ajutorul dronelor, în luna iunie a anului trecut drona Aquila s-a prăbușit în timpul unui zbor de test, declanșând o investigație din partea Consiliului de conducere al Autorității naționale pentru siguranța transporturilor din SUA.