Goană fără precedent pentru umplerea seifurilor cu aur din SUA. Sute de tone au ajuns la News York (Bloomberg)

  • 31 Mai 14:38
Goană fără precedent pentru umplerea seifurilor cu aur din SUA. Sute de tone au ajuns la News York (Bloomberg)

Cantități mari de lingouri de aur au ajuns la New York, în ultimele luni, în ceea ce a fost unul din cele mai mari transferuri fizice de metal prețios efectuate vreodată, transmite Bloomberg.

Potrivit DIGI24.ro, începând de la finele lunii martie, o cantitate de aproximativ 550 de tone de aur, în valoare de 30 de miliarde de dolari la prețurile actuale și echivalentul întregii producții realizate de minele de aur în aceeași perioadă, a ajuns în depozitele bursei Comex din New York, iar sute de tone din această cantitate au fost importate.

Echipele de la New York ale firmei au lucrat 24 din 24 pentru a face față cererii, în contextul carantinei, întreruperii zborurilor și distanței sociale.

"Livrările spre New York sunt fără precedent", spune Allan Finn, director la firma de logistică și servicii de securitate Malca-Amit, scrie Agerpres.

Pandemia a perturbat lanțul de aprovizionare cu aur

Chiar dacă pe piețele financiare aur în valoare de zeci de miliarde de dolari trece zilnic de la un proprietar la altul, când vine vorba de transferurile fizice de metal prețios, o cantitate mult mai mică se mișcă între seifurile de la Londra, Zurich și New York.

Însă această situație a început să se schimbe după ce criza Covid-19 a perturbat lanțul de aprovizionare cu aur.

Atunci când avioanele au fost blocate la sol și rafinăriile de aur din Elveția s-au închis la finele lunii martie, traderii erau îngrijorați că nu vor putea să aducă aur la timp la New York în contrapartidă pentru contractele futures.

Cine a profitat

Această situație a dus la creșterea cotațiilor futures la aur, care în mod normal evoluează în paralel cu prețurile spot pe piața din Londra, până la o primă de 70 de dolari pentru o uncie față de prețurile spot.

Această situație a creat o oportunitate pentru traderii inventivi, să cumpere aur din alte părți ale lumii la prețuri spot pe care apoi să îl vândă sub formă de contracte futures, beneficiind de prima de preț creată de aducerea metalul prețios la New York.

Exporturile de aur ale Elveției spre SUA au ajuns la cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată

Potrivit datelor oficiale, exporturile de aur ale Elveției spre SUA au explodat, ajungând la 111,7 tone în aprilie, cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată. Chiar și rafinăriile de aur din Australia și-au majorat producția de lingouri pe care să le livreze la New York.

Pentru directorul Brink's Ltd., Mark Woolley, creșterea cererii pentru livrarea de aur în New York a fost una fără precedent în ultimii 20 de ani pe piață. "Cantitatea de aur pe care am mutat-o cu succes la New York este destul de importantă. Este probabil apropiată de cantitatea de metal care a fost extrasă din mine în această perioadă", a spus Mark Woolley la un webinar găzduit de London Bullion Market Association.

Marea provocare pentru companiile de logistică

Toată această cantitate de aur care a trebuit să fie transportată la New York a fost o veste bună, dar și o provocare pentru companiile de logistică. Nu numai că avioanele de pasageri, cu care este transportat în mod normal aurul, au fost blocate la sol, dar chiar și orașul New York, unde sunt amplasate multe din depozitele Comex, a fost unul din zonele cele mai afectate de coronavirus.

Pentru a face față cererii, firma Loomis International U.K. a deschis noi seifuri iar Malca-Amita a analizat posibilitatea de a utiliza aeroporturile din Boston și Philadelphia, dar până la urmă nu a mai avut nevoie de ele.

Această perioadă favorabilă pentru cei care transportă metale prețioase ar mai putea dura o vreme.

Cantitățile mari livrate până acum au făcut cotațiile futures cu livrare în luna iunie să coboare sub prețurile spot la bursa Comex, însă contractele futures cu livrare la o dată ulterioară conferă în continuare o primă față de prețurile spot.

Odată cu creșterea interesului investitorilor pentru alte metale prețioase, a crescut și prima dintre cotațiile futures și prețurile spot la argint și platină.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,6 m/s
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Sat
22
Sun
19

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău