Gitanas Nauseda, amfitrionul summitului NATO de la Vilnius, le cere liderilor aliați să acorde Ucrainei o procedură rapidă de aderare după încheierea războiului
-
04 Iulie 2023 11:36
Președintele lituanian Gitanas Nauseda, gazda summitului NATO de săptămâna viitoare, le-a cerut liderilor statelor membre ale Alianței să dea dovadă de mai mult curaj în gestionarea, la summitul de la Vilnius din 11-12 iulie, a unei viitoare aderări a Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică, subliniind că Moscova va privi orice eventuală prudență ca pe o slăbiciune din partea Occidentului, relatează Reuters, citat de caleaeuropeana.ro.
Într-un interviu acordat agenției de presă, Nauseda le-a recomandat aliaților din NATO să ignore temerile conform cărora intrarea Ucrainei în NATO ar fi o provocare la adresa Rusiei, care a invadat Ucraina în 24 februarie 2022.
”Nu ar trebui să ezităm în luarea unor decizii mai îndrăznețe pentru că altfel regimul lui Putin va decide că aliații occidentali sunt prea slabi, că ei ar trebui împinși în colț și că apoi vor capitula”, a spus liderul lituanian
Președintele Lituaniei a subliniat că la summitul din 11-12 iulie ar putea fi oferite Ucrainei promisiuni că după război aderarea sa la NATO va urma o procedură mai rapidă și că țara va primi în continuare sprijin militar occidental în conflictul contra Rusiei.
”Înțelegem cu toți că acum, în mijlocul războiului, Ucraina nu poate adera la NATO imediat. Înțelegem acest lucru, ucrainenii înțeleg acest lucru. Dar trebuie să creăm proceduri, să vedem cum procedăm, astfel că nu va fi timp de pierdut dacă războiul se încheie și victoria este de partea ucraineană”, a explicat președintele Lituaniei.
El a mărturisit că se așteaptă ca omologul său ucrainean Volodimir Zelenski să fie prezent la summitul de la Vilnius, în pofida faptului că acesta a spus că nu are ”niciun sens” să meargă acolo decât dacă Kievul primește un ”semnal” la acea reuniune: ”Sper că el va fi aici și că va juca un rol important în luarea deciziilor de la Vilnius”.
Șeful statului lituanian s-a aflat săptămâna trecută la Kiev, alături de omologul polonez Andrzej Duda, pentru a-i oferi asigurări și sprijin omologului lor ucrainean Volodimir Zelenski, dar și pentru a avertiza că prezența militarilor Wagner în Belarus este “o amenințare potențială” pentru aliații de pe flancul estic al NATO. Cei doi s-au deplasat atunci la Kiev după o reuniune restrânsă la Haga a liderilor a șapte state membre NATO, între care s-a aflat și președintele român Klaus Iohannis.
Ucraina face presiuni asupra NATO pentru ca la summitul de la Vilnius de săptămâna viitoare Kievul să primească garanția că va adera la Alianță de îndată ce războiul cu Rusia se va fi încheiat sau să primească o invitație de aderare. Dorința Ucrainei a fost repetată sâmbătă de președintele Zelenski, când l-a primit în vizită la Kiev pe premierul spaniol Pedro Sanchez.
Liderii țărilor membre ale NATO nu îi vor lansa Ucrainei invitația de a adera la Alianța Nord-Atlantică la summitul de la Vilnius de la mijlocul lunii iulie, a declarat recent secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.
În schimb, el l-a invitat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la summitul de la Vilnius pentru prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, unde Kievul “va fi pe picior de egalitate cu aliații NATO”.
State precum SUA și Germania sunt însă mult mai prudente, temându-se de aducerea NATO mai aproape de un război activ cu Rusia, care a văzut în extinderea Alianței o dovadă a ostilității Occidentului față de Moscova.
În opinia Berlinului, decizia de la summitul de la București din 2008 rămâne valabilă. “Salutăm aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei și Georgiei de apartenență la NATO. Am hotărât astăzi că aceste state vor deveni membre ale NATO”, este decizia cuprinsă în paragraful al 23-lea al Declarației summitului NATO de la București din aprilie 2008.