Gitanas Nauseda a fost reales președintele Lituaniei cu 76% din voturi (rezultate parțiale)

  • 27 Mai 08:45
Gitanas Nauseda a fost reales președintele Lituaniei cu 76% din voturi (rezultate parțiale)

Președintele în exercițiu al Lituaniei, Gitanas Nauseda, a fost reales duminică după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit rezultatelor oficiale parțiale, iar rivala sa și-a recunoscut înfrângerea, scrie AFP, transmite Agerpres.

Comisia Electorală a indicat că Gitanas Nauseda a primit 76% din voturi, după numărarea a 80% din buletinele de vot. Premierul Ingrida Simonyte a spus că îl "felicită pe președintele ales al Lituaniei", relatează sursa.

Poporul lituanian "mi-a încredințat un mare mandat de încredere și sunt foarte conștient că va trebui să prețuiesc acest credit de încredere", a declarat presei, la Vilnius, Nauseda, 60 de ani, după felicitările adresate de rivala sa.

"Acum că am cinci ani de experiență, cred că voi putea folosi corect cu siguranță această bijuterie, în primul rând pentru a atinge obiectivele de bunăstare pentru toți locuitorii Lituaniei", a adăugat el.

Nauseda este un fost bancher de centru-dreapta care s-a impus ca om de stat pro-european și apărător ferm al Ucrainei în cursul primului său mandat.

Președintele Lituaniei conduce politica de apărare și externă și participă la summiturile UE și NATO, dar trebuie să consulte guvernul și parlamentul pentru a numi înalți responsabili. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
29,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:1,54 m/s
Tue
23
Wed
25
Thu
26
Fri
20
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău