Gibraltar, motiv de dispută în acordul Brexit

  • 20 Noiembrie 2018 12:37
Gibraltar, motiv de dispută în acordul Brexit

Premierul spaniol Pedro Sanchez a avertizat marți că Spania va semna împotriva acordului între UE și Marea Britanie, privind Brexit, dacă textul privind teritoriul Gibraltar nu a fost schimbat, relatează site-ul agenției Reuters, potrivit Mediafax.

"Dacă până astăzi nu există schimbări privind Gibraltar, Spania va vota împotriva acordului pe tema Brexit", a declarat Sanchez în cadrul unei conferințe desfășurate la Madrid.

Gibraltar este un teritoriu britanic, situat la frontiera cu Spania.

Potrivit dcnews.ro, Spania nu va susține proiectul de acord între Uniunea Europeană și Londra privind termenii retragerii Regatului Unit din blocul comunitar dacă nu se va specifica în mod clar că Madridul va putea negocia viitorul teritoriului Gibraltar în mod direct cu Londra, a declarat luni ministrul de externe spaniol Josep Borrell, potrivit Reuters. Spania dorește ca acordul încheiat de UE și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord să precizeze în mod clar că legăturile între Londra și blocul comunitar nu se vor aplica și Gibraltarului.

''Negocierile dintre Marea Britanie și UE au o anvergură teritorială care nu include Gibraltarul, negocierile cu privire la viitorul Gibraltarului sunt discuții separate'', a explicat șeful diplomației spaniole. ''Acest lucru trebuie să fie afirmat clar și până când va fi clarificat în acordul de retragere și în declarația politică asupra viitoarei relații (UE-Londra) noi nu putem să susținem (acordul)'', a adăugat el.

O mică peninsulă pe coasta de sud a Spaniei și teritoriu britanic începând din 1713, Gibraltarul este unul dintre principalele subiecte asupra cărora există divergențe între Londra și Madrid. Gibraltarul urmează să părăsească Uniunea Europeană alături de Regatul Unit în martie 2019, deși 96% din populația sa a votat, la referendumul din iunie 2016, pentru rămânerea în interiorul blocului comunitar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău