Ghimpu: „Nu va fi un Guvern Leancă, ci un Guvern PDM, PLDM și PCRM”

  • 03 Februarie 2015 09:24
Ghimpu: „Nu va fi un Guvern Leancă, ci un Guvern PDM, PLDM și PCRM”

REVISTA PRESEI din 3 februarie 2015

Timpul scrie că Iurie Leancă, desemnat pentru funcția de prim-ministru, urmează să discute cu fracțiunile parlamentare ale PL și PCRM în vederea obținerii votului pentru învestirea Guvernului, chiar în această săptămână, potrivit purtătorul de cuvânt al premierului în exercițiu, Liliana Vițu.  


Totodată, ziarul îl citează pe liderul Liberal, Mihai Ghimpu, care a declarat aseară că PL are mai multe motive ca să nu voteze Guvernul. Ghimpu și-a reiterat poziția că ar vota separat pentru candidatura lui Iurie Leancă pentru funcția de premier, însă nu-i convin candidaturile la funcțiile de miniștri. „Nu va fi un Guvern Leancă, ci un Guvern PDM, PLDM și PCRM, a declarat Mihai Ghimpu.

Adevărul comentează că desemnarea lui Iurie Leancă la funcția de prim-ministru reprezintă o cacealma, un bluf prin care se aruncă praf în ochii noștri și ai europenilor. Dânsul nu este dorit în această postură nu doar de comuniști și socialiști, ci și de proprii săi colegi de partid și chiar de alianță, susține Adevărul. Potrivit autorului, Acordul de constituire a Alianței conține o sumedenie de inexactități și abateri, însă cea mai gravă ar fi crearea unei instituții nereglementate, care presupune substituirea atribuțiilor primului ministru. Este vorba despre Consiliul Alianței, care își arogă prerogativa de a decide în privința „demiterii (remanierii) miniștrilor, vice-miniștrilor și a conducătorilor autorităților publice centrale” (conform punctului 13 din Acord), (în condițiile în care există norma constituțională, stipulată în art. 98, al. (6) din legea supremă, care prevede că „în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a funcției, președintele Republicii Moldova revocă și numește, la propunerea Prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului”). Prin urmare, Consiliul AME, aidoma Comitetului Central al Partidului Comunist, își atribuie în mod arbitrar prerogativele instituțiilor de stat, activitatea cărora dorește să o substituie. Dar investirea lui Leancă e condiționată nu doar de un Acord care periclitează independența exercitării funcției de prim-ministru, ci și de insuficiența voturilor din Parlament.
 

Adevărul mai scrie despre misterul dispariției ministrului condamnat Gheorghe Papuc. Publicația subliniază că în toate cazurile instanța se pronunță dacă persoana urmează să fie în arest sau nu și dacă urmează să fie reținută din sala de ședință, iar în cazul lui Gheorghe Papuc s-a făcut altfel. În toate cazurile în care instanța dispune aplicarea condamnării, persoana este încătușată chiar în sala de ședințe. Gheorghe Papuc a fost în sala de ședințe, dar pronunțarea sentinței s-a amânat pentru luna februarie.

 

Ziarul Național scrie că președintele Statelor Unite, Barack Obama, propune în proiectul de buget pe anul 2016 fonduri de 117 milioane de dolari pentru contracararea acțiunilor "agresive" ale Rusiei în Ucraina și 51 de milioane de dolari pentru blocarea activităților "destabilizatoare" contra Republicii Moldova și Georgiei. "Ca reacție la acțiunile agresive ale Federației Ruse și la tentativele de exercitare de presiuni asupra opțiunilor de politică externă și internă ale statelor vecine, proiectul de buget include propuneri de susținere politică, economică și militară a aliaților din cadrul NATO și a țărilor partenere din Europa", explică Președinția Statelor Unite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,03 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău