Ghid pentru prinderea teroriștilor

  • 12 Martie 2015 12:18
Ghid pentru prinderea teroriștilor

Agenția de informații britanice (GCHQ) a făcut public pe site-ul său de internet un ghid în care explică cum pot fi prinși teroriștii, scrie Agerpres.

Intitulat 'cum prinde un analist un terorist', micul ghid prezintă în cinci etape un exemplu de activitate al analiștilor GCHQ atunci când aceștia încearcă să identifice un suspect, scrie Agerpres.

Scenariul începe precum într-un film cu James Bond. Un agent al MI6 întâlnește o sursă, cunoscută ca afiliată grupării SI, care spune că a dat unui necunoscut un plic cu un text în arabă și un mesaj care anunță 'un masacru la Londra'.

Sursa poate pur și simplu să spună că necunoscutul vorbește engleză și arabă, că are un 'telefon banal' și 'o tabletă de ultimă generație'.

Începe apoi o muncă bazată 'pe informații fragmentare' utilizate pentru 'dezvoltarea de teorii și efectuarea de căutări complexe, confruntându-le cu datele GCHQ'.

Dezvăluirile nu merg mai departe, un purtător de cuvânt al GCHQ răspunzând prin email AFP că acest ghid 'arată cultura respectării legii care dictează acțiunile GCHQ'.

Modul de acțiune al GCHQ a provocat o dezbatere în Marea Britanie după dezvăluirile fostului analist al NSA, Edward Snowden, privind amploarea activităților serviciului în materie de supraveghere a datelor telefonice.

În ianuarie, cotidianul britanic The Guardian a acuzat GCHQ că a spionat poșta electronică a jurnaliștilor de la BBC, The Guardian, Le Monde, NBC, New York Times, Washington Post și The Sun, precum și a agenției Reuters.

Ministrul de externe Philip Hammond a declarat marți că intenționează să propună o nouă lege după alegerile generale din mai, în cazul în care Partidul Conservator va fi încă la putere.

Aceasta 'ar da agențiilor noastre, de manieră clară și transparentă, puterile de care au nevoie și ne-ar permite să ne asigurăm că sistemul nostru de supraveghere rămâne la zi în raport cu schimbările tehnologice, continuând să răspundă preocupărilor cetățenilor noștri', a spus el.

Prim-ministrul David Cameron și-a înmulțit în ultima perioadă apelurile la consolidarea metodelor de supraveghere după atentatele jihadiste care au avut loc între 7 și 9 ianuarie la Paris, soldate cu 17 morți

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău