Ghid pentru prinderea teroriştilor

  • 12 Martie 2015 12:18
Ghid pentru prinderea teroriştilor

Agenţia de informaţii britanice (GCHQ) a făcut public pe site-ul său de internet un ghid în care explică cum pot fi prinşi teroriştii, scrie Agerpres.

Intitulat 'cum prinde un analist un terorist', micul ghid prezintă în cinci etape un exemplu de activitate al analiştilor GCHQ atunci când aceştia încearcă să identifice un suspect, scrie Agerpres.

Scenariul începe precum într-un film cu James Bond. Un agent al MI6 întâlneşte o sursă, cunoscută ca afiliată grupării SI, care spune că a dat unui necunoscut un plic cu un text în arabă şi un mesaj care anunţă 'un masacru la Londra'.

Sursa poate pur şi simplu să spună că necunoscutul vorbeşte engleză şi arabă, că are un 'telefon banal' şi 'o tabletă de ultimă generaţie'.

Începe apoi o muncă bazată 'pe informaţii fragmentare' utilizate pentru 'dezvoltarea de teorii şi efectuarea de căutări complexe, confruntându-le cu datele GCHQ'.

Dezvăluirile nu merg mai departe, un purtător de cuvânt al GCHQ răspunzând prin email AFP că acest ghid 'arată cultura respectării legii care dictează acţiunile GCHQ'.

Modul de acţiune al GCHQ a provocat o dezbatere în Marea Britanie după dezvăluirile fostului analist al NSA, Edward Snowden, privind amploarea activităţilor serviciului în materie de supraveghere a datelor telefonice.

În ianuarie, cotidianul britanic The Guardian a acuzat GCHQ că a spionat poşta electronică a jurnaliştilor de la BBC, The Guardian, Le Monde, NBC, New York Times, Washington Post şi The Sun, precum şi a agenţiei Reuters.

Ministrul de externe Philip Hammond a declarat marţi că intenţionează să propună o nouă lege după alegerile generale din mai, în cazul în care Partidul Conservator va fi încă la putere.

Aceasta 'ar da agenţiilor noastre, de manieră clară şi transparentă, puterile de care au nevoie şi ne-ar permite să ne asigurăm că sistemul nostru de supraveghere rămâne la zi în raport cu schimbările tehnologice, continuând să răspundă preocupărilor cetăţenilor noştri', a spus el.

Prim-ministrul David Cameron şi-a înmulţit în ultima perioadă apelurile la consolidarea metodelor de supraveghere după atentatele jihadiste care au avut loc între 7 şi 9 ianuarie la Paris, soldate cu 17 morţi

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
-2 °C
cer senin
Umiditate:86 %
Vint:2,1 m/s
Mon
3 °C
Tue
3 °C
Wed
5 °C
Thu
4 °C
Fri
2 °C

Curs oficial BNM 27 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5662 -0.0959
USD 17.7303 0.0016
RON 4.0937 -0.0208
UAH 0.7260 0.0002
RUB 0.2870 0.0005
Arhivă Radio Chișinău