Ghețar prăbușit în India: Operațiune de foraj pentru salvarea unui grup de 30 de oameni blocați într-un tunel

  • 11 Februarie 2021 14:14
Ghețar prăbușit în India: Operațiune de foraj pentru salvarea unui grup de 30 de oameni blocați într-un tunel

Echipele de salvare au demarat joi o operațiune de foraj în nordul Indiei în speranța de a ajunge la un grup de 30 de persoane rămase blocate într-un tunel după ce o viitură uriașă, cauzată de fragmentarea și prăbușirea unui ghețar, a devastat duminica trecută valea unui râu, unde 32 de oameni au murit și alți 170 sunt dați dispăruți, informează AFP, potrivit Agerpres.

În acea vale montană din statul Uttarakhand, în Tapovan, echipele de salvatori lucrează zi și noapte pentru curăța zona de tonele de roci, noroi și zăpadă care au blocat intrarea în tunelul unei centrale hidroelectrice, distrusă de viitură.

Alte 170 de persoane sunt date dispărute în acest stat indian din Munții Himalaya, cu o suprafață puțin mai mică decât cea a Elveției, după catastrofa de duminică, iar salvatorii au recuperat până acum doar 32 de cadavre.

În tunel, pe măsură ce speranța găsirii unor supraviețuitori devine tot mai mică, operațiunile progresează cu lentoare, din cauza diametrului redus al căii de acces și a cantității mari de deșeuri care îngreunează eforturile salvatorilor.

Joi, o operațiune de foraj a fost demarată la nivelul unuia dintre tunelurile adiacente, în speranța ca salvatorii să ajungă la cei 30 de oameni blocați în interior, au precizat autoritățile indiene.

"Tunelurile comunică dincolo de punctul în care s-au acumulat deșeuri și noroi", a declarat Vivek Pandy, un membru al echipelor de salvare, pentru cotidianul Times of India. "Sperăm că muncitorii blocați se află în tunelul adiacent, unde putem să ajungem", a mai spus el.

Părinții și rudele muncitorilor blocați, copleșiți de angoasă și de durere, încep să își piardă răbdarea și speranța. Unii dintre ei au criticat dur autoritățile locale, miercuri.

"Toată această operațiune de salvare este o glumă", a spus Sanjay Pant, originar din Uttar Pradesh, statul învecinat, al cărui frate în vârstă de 24 de ani, Abhishek, se află cel mai probabil în tunel.

"Folosesc doar un buldozer!", a exclamat Sanjay Pant, plângându-se de lentoarea operațiunilor de salvare și de mijloacele utilizate. "Nu suntem în secolul al XVIII-lea (...), unde este tehnologia noastră, unde sunt utilajele noastre?", a adăugat el.

Un cadavru a fost descoperit la o distanță de 110 kilometri

Santosh Yadav, originar tot din Uttar Pradesh, prezent la fața locului pentru a-l salva pe cumnatul lui, Sanjay, blocat în tunel, se declară uimit de absența "directorilor companiei pentru care Sanjay lucrează de 13 ani".

După părerea lui, este evident că victimele "nu vor putea să supraviețuiască mult timp, dacă sunt încă în viață (...), fără aer, nici apă, nici hrană în acest tunel și în frigul glacial".

O cantitate uriașă de apă și gheață a devastat duminică valea râului Dhauliganga, un afluent al Gangelui, distrugând totul în calea ei, inundând complet un complex hidroelectric și devastând drumuri și poduri, potrivit imaginilor filmate de localnicii care au asistat îngroziți la această tragedie.

Catastrofa a fost cauzată de fragmentarea unui ghețar din cauza schimbărilor climatice, dar construcția de baraje, operațiunile de dragare a albiilor cursurilor de apă pentru extragerea nisipului necesar în industria construcțiilor și tăierile de copaci pentru a face loc unor drumuri noi se numără printre ipotezele considerate drept cauze care s-ar afla la originea tragediei.

Va fi nevoie, probabil, de mai multe zile pentru recuperarea altor cadavre de sub tonele de deșeuri acoperite de mâl și pietriș.

Cadavrul lui Manoj Chaudhary, un polițist de 42 de ani, a fost găsit la o distanță de 110 kilometri în proximitatea unui "ghat", un spațiu de incinerare situat pe malul râului, lângă satul strămoșilor lui, în această săptămână, a raportat cotidianul Indian Express. Fostul polițist a fost incinerat marți cu onoruri de stat.

"Este vorba despre exact același 'ghat' în care toți strămoșii noștri au fost incinerați", a declarat fratele mai mare al polițistului decedat, Anil Chaudhary. "E o coincidență, dar, prin harul Domnului, trupului lui a găsit calea spre 'ghat-ul' strămoșilor noștri", a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău