Gheorghe Petic: Am șapte dosare fabricate pe numele meu

  • 23 Iulie 2019 09:52
Gheorghe Petic: Am șapte dosare fabricate pe numele meu

Gheorghe Petic, fostul polițist de frontieră care a fost condamnat la 3,6 ani de închisoare fiind acuzat de viol și eliberat săptămâna trecută din arest, spune că în total are șapte dosare deschise pe numele său. Este vorba despre șase dosare penale și unul contravențional. Potrivit lui, aceste dosare sunt fabricate. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

„Eu voi aștepta când în Republica Moldova va fi un procuror general onest, când în Republica Moldova va fi o judecată corectă și atunci, evident că vor fi atacați dur toți cei care au fabricat aceste dosare. Mai mult decât atât, pe un capăt de acuzație, Republica Moldova a fost atacată la CEDO. Urmează să mă adresez încă pe două capete la CEDO. Să dea socoteală fiecare, dar în conformitate cu virgula și buchea legii”, a menționat Gheorghe Petic. Potrivit lui, răspunderea trebuie să fie totală.

Anatol Istrate, avocatul lui Gheorghe Petic, spune că va aștepta decizia Curții de Apel Chișinău pentru a avea un punct de reper ca să pornească acțiune împotriva judecătoriei Orhei care a comis mai multe abateri. Anatol Istrate spune că pentru unul dintre judecători s-a cerut recuzarea de șapte ori pe motiv că a încălcat dreptul la apărare și la un proces echitabil al lui Gheorghe Petic. „Dânsul de unul singur decidea asupra recuzării sale”, a declarat apărătorul.

De asemenea, apărătorul spune că va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii pentru abaterile înregistrate: „Curtea de Apel Chișinău a reținut argumentele apărării în ceea ce ține de încălcarea normelor de procedură penală”. Potrivit lui, faptul că judecătorul își examina pesonal cererea de recuzare a servit drept motiv pentru întoarcerea cauzei la o nouă rejudecare. „Noi vom sesiza atât Procuratura Generală, cât și CSM.

Apărătoarea Angela Istrate spune că a depus o plângere pe o magistrată de la Judecătoria Bălți. „Dumneaei a falsificat o încheiere judecătorească și, în acest sens, noi am depus o plângere la Procuratura Bălți, însă despre rezultatul acestei examinări noi nu am fost informați oficial”, a declarat avocata.

După nouă luni de detenție, activistul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Gheorghe Petic, a fost eliberat din arest, după ce pe data de 19 iunie magistrații Curții de Apel Chișinău au trimis la rejudecare dosarul în care acesta era condamnat. Noua sentință a venit și după ce magistrații au audiat victima din dosar, o femeie care spune că a fost violată de către Gheorghe Petic.

La 20 martie, fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic, a fost condamnat, de prima instanță la trei ani și șase luni de închisoare, cu executare în penitenciar de tip semi-închis și amendat cu de 30 de mii de lei. Gheorghe Petic a fost reținut la jumătatea lunii octombrie a anului trecut, fiind acuzat de viol. Bărbatul pledează nevinovat și susține că dosarul său este unul politic.

Gheorghe Petic a participat pe lista Blocului Electoral ACUM DA și PAS la alegerile parlamentare din 24 februarie, dar nu a avut posibilitate să participe la campania electorală și nu a acces în Parlament.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău