Gheorghe Mârzencu a lansat cartea-monografie ”Minciuna mai mare decât războiul, sau cum eroul Lomakin a murit de trei ori”

  • 09 Mai 2020 11:48
0%
00:00:00
00:00:00

Publicistul Gheorghe Mârzencu a lansat zilele acestea cartea-monografie ”Minciuna mai mare decât războiul, sau cum eroul Lomakin a murit de trei ori”.

Investigația aruncă o nouă lumină asupra evenimentelor din primăvara anului 1944, care au avut loc lângă satul nistrean Răscăieți. Autorul, care a studiat arhive germane, române și ruse, într-un interviu cu colega noastră Alina Rusu, spune că în această lucrare a încercat să demonteze un mit sovietic despre evenimente care au avut loc în timpul celui de al Doilea Război Mondial pe teritoriul actual al Republicii Moldova.
 
“Avem în spațiul pruto-nistrean mai multe monumente, memoriale sovietice, tancuri îndreptate spre România și spre Europa și toate aceste obiecte nu ne aparțin nouă, nici material, nici spiritual. Ele sunt un element de război hibrid al altui stat împotriva țării noastre. Republica Moldova, în 1991, s-a desprins de Uniunea Soviectică, declarându-și independența, dar în planul spațiului informațional nu ne-am putut rupe de acest imperiu și astăzi avem destule legende, falsuri propagandistice. Istoria despre ostașul Lomakin și cei 11 camarazi ai săi, în cinstea cărora a fost inaugurat un memorial în satul Răscăieți, este unul din ele”, menționează publicistul Gheorghe Mârzencu. Mai multe detalii în interviul cu Gheorghe Mârzencu, realizat de către colega noastră Alina Rusu.
 
Sursa FOTO: art-emis.ro
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău