Gheorghe Cojocaru/Europa Liberă: ”Această saga legată de retragerea mandatului de deputat al lui Gațcan este o reflectare a încleștării teribile pentru putere la vârf” (Revista presei)

  • 03 Iulie 2020 10:30
Gheorghe Cojocaru/Europa Liberă: ”Această saga legată de retragerea mandatului de deputat al lui Gațcan este o reflectare a încleștării teribile pentru putere la vârf” (Revista presei)

”Chicu amenință din nou că demisionează dacă deputații nu se prezintă în Parlament”, titrează Cotidianul. După ce la sfârșit de mai spunea că va demisiona dacă rămâne fără majoritatea parlamentară, iar apoi s-a răzgândit, premierul Ion Chicu amenință din nou că pleacă din funcție, dar de data asta dacă Parlamentul nu se va întruni în ședință pentru ca proiectele pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea să treacă. El a declarat joi, în cadrul unei emisiuni de la postul N4, că dacă „blocajul” din Parlament va continua, atunci va demisiona.

În Gazeta de Chișinău, Veaceslav Negruța scrie despre asumarea răspunderii Guvernului pentru patru legi, printre care salarizarea în sectorul public și cele trei legi bugetare anuale. ”Fără a-și revedea și actualiza prognozele macro pentru 2020, guvernarea a compilat și și-a asumat toate promisiunile declarate de către un candidat electoral la prezidențiale, Igor Dodon. Fără a recurge la prioritizare în condiții de criză, fără a reduce din pofta electorală a președintelui în exercițiu și fără a asigura viabilitate financiară acestor patru legi asumate. (…) Agenda electorală a lui Dodon amplifică starea dezastruoasă în combaterea COVID-19, în asigurarea unor politici adecvate, în respectarea legilor și a bunului-simț în această parte a Europei. E nevoie de responsabilitate! Probabil, e prea mult pentru guvernarea actuală”, conchide analistul.

În momentul de față, Republica Moldova nu este guvernată”, afirmă deputatul din România, Matei Dobrovie, la TVR Moldova. Potrivit acestuia, ceea ce se întâmplă la Chișinău este extrem de grav, iar lucrurile au scăpat de sub control. „Pe de o parte, este vorba de gestionarea crizei pandemice, care este extrem de prost realizată de așa-zisul guvern Chicu. Pe de altă parte, vedem niște lucruri extreme. Faptul că socialiștii trec la amenințări față de un fost coleg și regimul Dodon este în agonie totală și se prăbușește în propria incompetență, afectează cetățenii”, a spus legislatorul român. Matei Dobrovie susține că singura soluție onorabilă ar fi alegerile anticipate. „Nu poți să aduci o soluție imorală, fie și conjuncturală, cu oamenii lui Plahotniuc și ai lui Shor, ca să scoți Republica Moldova din criză. Nu cred că Pro Moldova și Partidul Shor sunt pro-europene, ci au interese să își regleze conturile cu Igor Dodon. Cred că este periculos ca Platforma DA și PAS să se lase atrase într-o asemenea alianțe”, a mai spus Matei Dobrovie.

Fostul consilier de stat al președintelui României Traian Băsescu, consultantul politic Cristian Hrițuc, consideră că „regimul Dodon a ajuns precum regimul sovietic din anii 50, când opozanții dispăreau peste noapte”, scrie Ziarul Național. El se referă la cazul disparției deputatului Ștefan Gațcan, despre care spune că seamăna identic cu acțiunile făcute „de NKVD lui Stalin”. Potrivit analistului de la București, Igor Dodon ar fi disperat nu piardă alegerile prezidențiale. „Disperarea lui Dodon de a nu pierde puterea în pragul alegerilor prezidențiale l-a împins la gesturi extreme. Acesta este un moment în care Vestul ar trebui să aplice sancțiuni Republicii Moldova. Nu poți să ai un Acord de Asociere cu un stat în care deputații sunt sechestrați, obligați să semneze acte și după aceea scoși din țară forțat”, afirmă acesta.

Pe marginea situației legate de deputatul Ștefan Gațcan comentează și istoricul Gheorghe Cojocaru, pentru Europa Liberă. ”Această saga sau acest episod legat de retragerea mandatului de deputat al lui Gațcan este o reflectare a încleștării teribile pentru putere la vârf. Deși mai sunt patru luni până la alegerile prezidențiale din toamnă, luptele principale de poziționare și de captare a sprijinului public sunt în plină desfășurare de mai mult timp. Cu toate că domină în sondaje, socialiștii nu pot concepe vreo dezertare, mai ales a lui Gațcan, în a cărui alegere s-au investit multe resurse, pentru a nu da vreun semn de slăbiciune și a nu permite, eventual, declanșarea unor plecări în lanț, cum s-a întâmplat cu fracțiunea parlamentară a democraților”, a subliniat Gheorghe Cojocaru.

Portalul Agora.md publică o nouă secvență video cu Ștefan Gațcan care a fost publicată ieri de deputatul socialist Bogdan Țîrdea, după ce ar fi primit-o de la președintele Igor Dodon. „Nu am fost și nu sunt sechestrat. Am nevoie de reabilitare”, spune Gațcan. Din imagini s-ar părea, însă, că acesta citește de undeva textul pe care îl rostește. AGORA a observat apariția secvenței la ora 21:48. Înregistrarea video conținea detaliul care scotea în evidență faptul că i-a fost redirecționată deputatului socialist de către președintele Igor Dodon. La primul click pe sursă, am fost direcționați spre discuția privată cu șeful statului, numărul de telefon fiind același pe care îl avem în baza de date a redacției, ca aparținând președintelui, scriu jurnaliștii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău