GHEORGHE BĂLAN: Fără reglementarea transnistreană R. Moldova nu va putea adera la UE

  • 29 Martie 2016 12:42
GHEORGHE BĂLAN: Fără reglementarea transnistreană R. Moldova nu va putea adera la UE

Republica Moldova are puține șanse să se integreze în Uniunea Europeană fără a rezolva conflictul transnistrean, a declarat la Radio Chișinău vicepremierul responsabil pentru reintegrare, Gheorghe Bălan.

El a menționat că Bruxellesul nu va mai accepta o situație similară celei din Cipru, țară care a aderat la Uniunea Europeană dar se confruntă cu un conflict secesionist. Pentru reglementarea conflictului, cea mai bună soluție este ca malul drept al Nistrului să se dezvolte și să devină atractiv pentru populația din regiunea transnistreană.

”Fără soluționarea conflictului transnistrean nu putem avea mari speranțe de integrare în UE. Din acest punct de vedere trebuie să ne concentrăm atenția pe acest obiectiv. Scenariul Cipru nu este valabil. În clipa când s-a acceptat aderarea Ciprului la UE s-a afirmat că aceasta va fi o excepție. Sigur, putem spera, putem încerca, dar noi trebuie să fim cu temele făcute și să soluționăm acest conflict. Pentru aceasta malul drept al Nistrului trebuie să fie unul atractiv. În această situație, oamenii din stânga Nistrului și-ar dori reintegrarea”, a declarat Gheorghe Bălan în emisiunea ”Interviul Săptămânii” de la Radio Chișinău.

În privința procesului de reglementare, oficialul a menționat că în ultimele săptămâni au fost relansate grupurile sectoriale de lucru și discuțiile între reprezentanții politici de la Chișinău și Tiraspol. În luna aprilie urmează ca reprezentanții părților implicate în formatul 5+2 să întreprindă o vizită la Chișinău și Tiraspol, pentru a încerca o relansare a negocierilor oficiale în acest format.

Vicepremierul Bălan a menționat că autoritățile de la Chișinău își doresc inițierea discuțiilor despre statutul regiunii transnistrene și aspectele politice de reglementare. Tiraspolul, însă, încearcă să deraieze discuțiile pe subiecte minore.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,63 m/s
Sun
17
Mon
17
Tue
19
Wed
15
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău