Gheorghe Arpetin, despre sectorul vitivinicol | Anul acesta avem obiective legate de potențialul de producere, adaptarea lor la schimbarea climei, ca vinurile să avanseze pe piețele de export

  • 04 Martie 2020 14:30
Gheorghe Arpetin, despre sectorul vitivinicol | Anul acesta avem obiective legate de potențialul de producere, adaptarea lor la schimbarea climei, ca vinurile să avanseze pe piețele de export

Investițiile în sectorul vitivinicol au depășit, anul trecut, 550 de milioane de lei. Această sumă este cu 60 la sută mai mare față de anul 2018. Banii, în mare parte, au fost investiți în plantarea viței de vie și modernizarea vinăriilor. Totodată, anul trecut, au fost prelucrate peste 260 de mii de tone de struguri, cu 27 la sută mai puțin față de anul 2018. Datele au fost prezentate astăzi la Conferința Națională a Filierei Vitivinicole.

Anul 2019 a fost caracterizat printr-o recoltă mai mică de struguri, însă de o calitate mai înaltă, spune directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpetin. Acest lucru a fost determinat de lipsa de precipitații și temperaturi foarte ridicate. Volumul de vin produs a depășit 14,6 milioane de decalitri, cu 3 la sută mai puțin comparativ cu media anilor 2001-2018. Potrivit lui Gheorghe Arpetin, Republica Moldova a exportat, anul trecut, în 71 de țări, fiind implicate 145 de vinării. 83 la sută din vinul moldovenesc a ajuns pe piețele externe.

”Recolta a fost mai mică, iar dacă vorbim din punct de vedere calitativ, a fost una dintre cele mai bune, mai ales în ceea ce privește vinurile roșii. Vinurile roșii avem stil de produs care poate să formeze rezerva vinurilor pentru următorii ani. Sunt vinuri foarte colorate, aromate, structurate. Investițiile cresc, aproape s-au dublat. Avem 551 de milioane de lei care au fost îndreptate mai ales spre reconversia și modernizarea potențialului de producere, de plantare, defrișare și modernizarea vinăriilor. Obiectivele pentru acest an suntem pe calea de a sfârși lucrul asupra Strategiei Vinul Moldovei 2020-2030”. Aici sunt multe obiective legate de potențialul de producere, adaptarea lor la schimbarea climei. Toate aceste obiective ne vor permite ca vinurile să avanseze pe piețele de export”, a spus Gheorghe Arpetin.

Cea mai mare provocare pentru vinificatori rămâne concurența acerbă, spune vinificatorul, Maxim Lavric, din sudul R. Moldova:

”Chiar dacă am scăzut la volumul de vin vândut în vrac, în schimb, a crescut semnificativ volumul de vin vândut la sticlă. Ne bucură tare mult că am extins vânzările și pe alte piețe. Exportăm de la Japonia, China, Statele Unite, Canada, în țări din Europa chiar cu tradiție în vinificație, precum, Spania, Franța, Portugalia. Provocările sunt aceleași de ani buni de zile. Să faci față la diversitatea aceasta mare de vinuri care este și la noi, și în România, și pe alte piețe. Deci, concurența este acerbă și trebuie să faci față focusându-te, în primul rând, pe calitate”, a precizat Maxim Lavric.

Suprafața totală plantată cu viță de vie este de 124 de mii de hectare, Republica Moldova fiind țara cu cea mai mare densitate a podgoriilor din întreaga lume.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
5
Tue
2
Wed
-0
Thu
-2

Curs oficial BNM 23 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1921 -0.0000
USD 17.4521 -0.0000
RON 4.3476 -0.0000
UAH 0.6167 -0.0000
RUB 0.2364 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău