Nicolae Negru: Cine îl va salva pe Plahotniuc? (Revista presei)

  • 11 Octombrie 2019 09:13
Nicolae Negru: Cine îl va salva pe Plahotniuc? (Revista presei)

Revista presei din 11 octombrie 2019

Procurorii cer arestarea preventivă a lui Plahotniuc, scrie Cotidianul. Solicitarea arestului preventiv vine după ce Plahotniuc nu s-a prezentat miercuri la audierile organizate de Procuratura Anticorupție. Procurorul Viorel Morari a anunțat că în dosarul în care figurează Plahotniuc a fost reținută o persoană, iar ulterior plasată în arest preventiv, fiind bănuită de complicitate la infracțiune de spălare de bani.

Ziarul de Gardă relevă „cine ar fi complicele lui Plahotniuc, reținut în dosarul de spălare de bani. Surse ale Ziarului de Gardă au comunicat că persoana reținută pentru 30 de zile în dosarul în care Vladimir Plahotniuc este bănuit de spălare de bani ar fi un oarecare Victor Gammer, despre care nu există prea multe informații publice. Acesta este pus sub învinuire pentru complicitate la infracțiunea de spălare a banilor, având în vedere că gestiona fictiv o societate comercială rezidentă, prin intermediul căreia au fost transferate mijloacele bănești. Potrivit materialelor cauzei, pe parcursul anilor 2013-2015, cetățeanul Vladimir Plahotniuc a creat o schemă infracțională cu scopul convertirii, transferului, dobândirii, deținerii și utilizării unor bunuri despre care știa cu certitudine că ele constituie venituri ilicite, obținute din creditele bancare neperformante acordate de către BANCA DE ECONOMII S.A., BC UNIBANK S.A. și BC BANCA SOCIALĂ S.A.

Cine îl va salva pe Plahotniuc? O întrebare pusă de editorialistul Nicolae Negru în Ziarul Național, după ce ieri, Procuratura Anticorupție a anunțat că i-a intentat  două dosare penale lui Plahotniuc pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. „Justiția și-a schimbat stăpânul și s-a găsit un „Bețișor” pentru oligarhul atotputernic, comentează autorul. E posibil ca Plahotniuc să se înfruptat din miliard? Nu putem băga mâna în foc că nu. Faptul că a anulat rezultatul alegerilor din Chișinău indică nivelul unui găinar politic. Americanii l-au salvat de asasinii lui Putin, dar, dacă a furat, nu-l va salva nimeni”, scrie publicistul.

Într-un editorial pentru Cotidianul, jurnalistul Vitalie Călugăreanu scrie că „indivizi (judecători, primari, funcționari și (ex)demnitari de stat) care au călcat prin străchini și au comis abuzuri de dragul averii și orgoliilor lui Plahotniuc nu mai sunt la fel de viteji. Li s-a înmuiat vocea și se gândesc în ce gaură de șarpe să intre ca să nu audă cum cineva le pronunță numele la televizor ca făcând parte din lista complicilor la jaful secolului sau la uzurparea puterii de stat. Este efectul primelor două rapoarte ale comisiilor parlamentare de anchetă, comentează autorul, adăugând că săptămâna viitoare vine și al treilea (despre furtul miliardului). Abia acum cei care au asigurat funcționalitatea caracatiței dictatorului au conștientizat că „treaba e serioasă”, că au rămas urme – și caută disperați soluții prin care să rămână în libertate (unii trec cu slujbă la actualii) sau coridor de evadare după prima citație primită.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău