Gestionarea pandemiei în al IV-lea val poate fi estimată drept satisfăcătoare, ADEPT
-
13 Ianuarie 2022 14:04
Gestionarea crizei pandemice de-a lungul răspândirii celui de-al IV-lea val – varianta Delta, poate fi estimată, în principiu, drept satisfăcătoare. Principalul criteriu pentru o astfel de estimare servește faptul că, în perioada de referință, rata de contaminare a populației, precum și rata cazurilor letale de pe urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 corespund nivelului mediu european. Concluzia este inserată în raportul „Eficiența gestionării crizei COVID-19 în Republica Moldova, perioada august-decembrie 2021”, realizat de Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”.
Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv al ADEPT, Igor Boțan, a relatat că nivelul satisfăcător de combatere a crizei pandemice se datorează și suportului internațional de care a beneficiat Republica Moldova, acesta echivalând cu aproximativ o treime din bugetul Ministerului Sănătății. Din datele oficiale s-a constatat că Moldova, de la începutul crizei pandemice, a beneficiat de suport internațional, echipamente, materiale de protecție, aparataj, vaccinuri de aproape 45 de milioane de euro.
Totodată, realizările autorităților medicale în combaterea COVID-19 puteau fi mult mai pronunțate dacă s-ar fi reușit atingerea, către sfârșitul anului 2021, a ratei de imunizare a populației de aproximativ 70%, așa cum se planifica în conformitate cu Planul național de imunizare. În pofida unei vaste campanii de promovare a utilității și necesității vaccinării pentru reducerea cazurilor de contaminare, dar mai ales pentru atenuarea impactului de pe urma contractării COVID-19, s-a reușit imunizarea doar a aproximativ o jumătate din numărul țintă pentru asigurarea imunității colective.
Un alt factor important în combaterea crizei pandemice au fost restricțiile impuse de autorități pentru a stăvili răspândirea infecției, notează Igor Boțan. În perioada de referință, în timpul răspândirii celui de al IV-lea val pandemic, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a introdus stare de urgență în sănătate publică și codurile de alertă cromatice pentru diferențierea zonelor de răspândire a infecției.
Compararea indicilor rigurozității, bazată pe ponderarea mai multor parametri restrictivi, arată că măsurile întreprinse de autoritățile moldovenești au fost moderat față de măsurile întreprinse la nivel european, dar au fost adecvate situației pandemice din țară. Din acest punct de vedere, prin prisma respectării drepturilor cetățenești, autoritățile Republicii Moldova s-au conformat recomandărilor Comisiei de la Veneția și a altor instituții internaționale, adoptând măsuri în favoarea sănătății publice prin limitarea dreptului la libera circulație în limite acceptabile.
Cât privește rata de contaminare, Moldova se regăsește în regiune pe penultimul loc, ceea ce ar însemna că autoritățile din Moldova, prin mecanismele de care dispun, au gestionat bine criza pandemică. Moldova se află undeva la mijlocul clasamentului la capitolul rata deceselor.
Igor Boțan a mai spus că auditul privind gestionarea crizei pandemice, efectuat de Curtea de Conturi, a fost oportun și extrem de util pentru scoaterea în evidență a neregulilor în evidența valabilității și administrării vaccinurilor. Existența neregulilor în statisticile privind pandemia și impactul acesteia au fost raportate chiar și de conducerea Ministerului Sănătății, de aceea îmbunătățirea evidențelor și prelucrarea calitativă a datelor statistice este un imperativ.